Aquest dimecres, 12 de juliol, s'ha presentat Fundacions Darder – Mascaró, la conjunció de forces i recursos de la Fundació Emili Darder i l'Ateneu Pere Mascaró.
L'acte ha començat amb la intervenció de Toni Noguera, batle de Palma, qui ha remarcat que la suspensió de llicències turístiques és sols una passa per crear un nou model de ciutat i Fundacions Darder – Mascaró pot ajudar a crear el relat que Palma necessita i arribar a una majoria social que li doni vida.
Seguidament Xisca Mas, qui forma part del grup de formació, ha manifestat que la unió de les dues fundacions «ha estat més una multiplicació que una suma de recursos per poder assolir fites més ambicioses tant en el que fa a la projecció de les activitats com en la pluralitat de la participació».
Lila Thomàs ha estat l'encarregada de relatar les activitats duites a terme durant el curs 201 6 - 2017 dient que ha estat «un curs molt profitós que ha coincidit amb el 10è aniversari de la mort de Pere Mascaró». Així, s'han duit a terme molts debats, taules rodones i presentacions de llibres entre els quals destaquen Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol que s'ha presentat a 17 llocs, incloent-hi Eivissa, Formentera i Barcelona i a què han assistit prop de 1000 persones.
Toni Ramis, del grup de formació, va afirmar que «malgrat que les fundacions ja han desenvolupat diverses activitats de formació, amb la creació d'aquest grup es possibilita que quedin unificades i facilitin la creació de l'Escola Oberta Ciutadana com a eina formativa».
Per la seva banda, Tona Pou ha remarcat que comença una fase on s'hauran de provar nous registres de comunicació, nous canals i una revisió del que s'ha fet fins ara. «Serem valents i necessitarem que ens qüestioneu per ajudar-nos a trobar els camins adequats per arribar a la majoria social."
Pep Valero, coordinador de les activitats amb altres entitats, ha remarcat que Fundacions Darder – Mascaró continuarà treballant conjuntament amb associacions, sindicats i altres entitats, a l'hora que «contribuirà a consolidar la xarxa d'entitats sobiranistes de l'Estat espanyol».
Per part de Miquel Rosselló, ha tengut unes paraules de recordatori a Pere Mascaró i a la seva idea de «cercar la unitat de l'esquerra i a pensar en com fer les coses en etapes de transició». Així, el foment dels espais de treball que es vehiculen dins Fundacions Darder – Mascaró i que fan feina per repensar la realitat des de diferents aproximacions i contribuir a transformar-la estan alineats amb aquesta idea.
Toni Marimón va intervenir per donar suport a les activitats duites a terme i va valorar molt positivament la unificació d'esforços i recursos per assolir fites més ambicioses.
Bel Busquets, coordinadora i coportaveu de MÉS per Mallorca, ha remarcat que és necessari que hi hagi «un espai de reflexió que permeti repensar allò que el dia a dia no permet i que és imprescindible».
La cloenda la va fer Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports, qui ha recordat que sempre ha col·laborat en les activitats que han fet les fundacions i que «avui dia Fundació Darder – Mascaró esdevé un espai intel·lectual necessari».
Al mes de setembre es durà a terme la primera activitat del curs vinent: l'Escola de Tardor de MÉS, sobre «La joventut, tema clau i invisible en l'actual societat illenca» i es presentaran les activitats del darrer quadrimestre del 2017.