algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

L'OCB premia els docents per la seva lluita en defensa de la llengua

Jaume Mateu, president de l'OCB, amb la litografia de Crespí i els premiats en l'edició del Premis 31D d'enguany. | N. Rincón

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha fet públic els seus tradicionals Premis 31 D que destaquen la tasca de personalitat i entitats cíviques en favor de la llengua i la cultura. Entre els guardonats hi figura l'Assemblea de Docents, que ha estat distingida per la seva resposta “democràtica, responsable, i pacífica” a “l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola pública i la llengua catalana”.

Jaume Mateu, president de l'entitat, va ser l'encarregat de presentar els guardonats, que rebran les seves distincions el pròxim 29 de desembre en el transcurs de la gala de la Nit de la Cultura. L'acte, que es realitzarà al Teatre Principal a partir de les 20:45, serà retransmès en diferit per TV3. Mateu asseverà que enguany ja no han demanat la col·laboració d'IB3 “després de dos anys seguits de negatives”.

En aquesta XXVII edició dels premis, els guardonats rebran una reproducció de l'escultura “Paraula”, i un dibuix amb les sigles 'Premis 31-D' realitzat per l'artista de margalidà Guillem Crespí.

Mateu explica que els vuit premis concedits tenen la finalitat de “reconèixer, estimular i fer sorgir tot tipus d'actuacions de comportaments i d'activitats encaminades a afavorir l'ús normal de la llengua en tots els àmbits de la vida social i pública”.

Guardonats
En aquest sentit, la Viquipèdia rebrà el premi Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat que ha destacat per la seva normalització de la llengua i la cultura a l'Arxipèlag. Segons Mateu, el jurat del premi valora “la gran promoció que fa de la nostra cultura tant des del punt de vista intern, contribuint de manera decisiva a la millora dels recursos culturals disponibles en català, com des de l'òptica externa, en situar la cultura catalana en un lloc destacat dins l'univers de la cultura lliure”.

L'activista cultural Tomeu Martí rebrà el premi Josep Maria Llompart, que distingeix la trajectòria personal en favor de la identitat cultural. Segons Mateu, el jurat “valora en alt grau la seva trajectòria, tot i la seva joventut, com a activista lingüísticocultural, escriptor i periodista”. Així, el guardó, “vol reconèixer tant el seu testimoniatge personal en la recuperació dels valors del catalanisme, com la seva valentia en la defensa incansable de la nostra llengua, de la nostra cultura i del nostre país, que és tant com dir dels nostres Països”.

L'Escola de Música Ireneu Segarra de Palma rebrà el premi Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure. El president de l'OCB explicà que al llarg d'aquests anys, l'escola “s'ha anat adaptant a les necessitats aportants nous corrents pedagògics, incorporant nous instruments i noves especialitats” constituint un “ambiciós i reeixit projecte educatiu mereixedor d'aquest guardó”.

El dramaturg i animador cultural Jaume Miró Adrover rebrà el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que distingeix els col·lectius i persones que destaquen per l'animació i la investigació. Mateu asseverà que el jurat valora la solidesa que mostren les seves obres dramàtiques i el rigor que aplica en les seves investigacions històriques”.

El centre de cultura tradicional “Sarau Alcudienc” rebrà el premi Bartomeu Oliver, que distingeix una activitat cívica que ajuda a entendre l'àmbit territorial i social. Mateu destaca que “amb els estudis, treballs i activitats, el Sarau Alcudienc s'ha guanyat a pols el prestigi i la complicitat d'un municipi marcat per l'activitat turística però que no menysté les seves arrels”.

Gabriel Bibiloni, professors de la UIB, rebrà el premi Miquel dels Sants Oliver, que distingeix un treball o estudi editat durant l'any de convocatòria. L'estudi, titulat “Els carrers de Palma. Toponímia i patrimoni de la ciutat”, recull una llista alfabètica de tots els carrers de Palma i incorpora l'historial toponímic de cada un, així com els elements arquitectònics destacables. Mateu destaca el caràcter “referencial” d'aquest estudi que resulta imprescindible per “atansar-nos al tremp i al batec de Ciutat”.

El filòleg David Pagès i Cassús rebrà el premi Aina Moll i Marquès, que distingeix la projecció de la llengua i la cultura des de l'àmbit del voluntariat. El jurat ha valorat la seva tasca en la difusió de la cultura amb llibres com “500 raons per parlar català”.

Assemblea de Docents
Finalment, l'Assembla de Docents rebrà el premi Gabriel Alomar, que concedeix directament la Junta directiva de l'OCB. Mateu explicà que l'Assemblea “democràtica, responsable i pacíficament, ha plantat cara a l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola pública i la llengua catalana, la nostra”. A més, segons afirmà, l'entitat docent “ha sabut transmetre als pares i mares dels alumnes i a tota la societat illenca els motius del seu clam de manera transparent”.

Per al president de l'OCB, “aquesta netedat expositiva ha propiciat l'adhesió majoritària a la seva lluita no només de la ciutadania de l'arxipèlag, sinó també de la resta dels Països Catalans. L'exemple i les accions dels nostres docents en assemblea han revifat l'orgull del poble que el passat 29 de setembre demostrà de forma aclaparadora que aquesta causa per una escola pública de qualitat i en català no ens descavalcarà res ni ningú”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per activista cultural, fa mes de 9 anys

premio botifarra d´or

Valoració:0menosmas
Per A Sempre els mateixos, fa mes de 9 anys

I que vols: Que els dónin a Sa Venedora de Pisos, o millor encara, a en Prim?

Valoració:5menosmas
Per Alixendri, fa mes de 9 anys

Aixo den Tomeu que el defineixen com a
Activista linguisticocultural
Me sona a castella, sobretot per voltros que l'odiau tant

Valoració:-3menosmas
Per Aina Maria, fa mes de 9 anys

No ho entenc en Toni Biblioni no volia seguir fent vaga com a professor.

Valoració:3menosmas
Per Balanguera, fa mes de 9 anys

Enhorabona Tomeu Martí, Jaume Miró, Gabriel Bibiloni i David Pagès, i enhorabona a l'Obra per la defensa i la promoció del català i de la història i la cultura catalanes. És una llàstima, però, que no s'hagi concedit cap premi individual a cap dona. N''hi ha moltes que s'ho mereixen.

Si mirau els diaris, encara ara les dones solen ser minoria en les coses importants. Fixau-vos en els noms dels guardons concedits: set noms d'home i un de dona: Francesc de Borja Moll, Josep Maria Llompart, Emili Darder, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Bartomeu Oliver, Miquel dels Sants Oliver, Gabriel Alomar ... i Aina Moll i Marquès.

Valoració:2menosmas
Per migdimoni, fa mes de 9 anys

@Lo de sempre, ho deus dir pel fantàstic premi Larus que han donat al expresident del PP i d'aquesta comunitat autònoma, imputat i trobat culpable per la justicia, però oh!! havia prescrit, Que no haguin trobat altre personatge ho diu tot del que tenim.

Valoració:2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 9 anys

El feixisme espanyol odia a mort els mestres i professors. Ja el 1936 en va assassinar milers.
Senyal que fan bona feina.
Gràcies, mestres i professors! Tot el poble mallorquí no renegat vos fa costat!
Resistiu amb fermesa i il·lusió.
Mallorca us haurà de menester dins un anyet i mig, l'endemà de caure en Talibauzán per reconstruir l'escola mallorquina.
Visca Mallorca independent!
Talibauzans madrileñufos colonitzadors i renegats que els fan de criadets arruix de Mallorca!
BARCO DE REJILLA!

Valoració:4menosmas
Per Pepet, fa mes de 9 anys

Centre tradicional, Sarau Alcudienc,
ja li agradaria a Antoni Bibiloni que fos així, sempre ha estat jotes i boleros. ja ja ja !
Això de Jotes i boleros sona a poc. ho repeteix com un mantra, d'aquesta manera s'ho acaba creient.

Valoració:-3menosmas
Per emigrante, fa mes de 9 anys

"L'activista cultural Tomeu Martí ... "

Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Una bona notícia per a l'Assemblea de docents, i més ara que el Govern es reactiva la cacera de bruixes... Amb efectes contraris als esperats, això sí.

Pels comentaris dels quatre opinadores a sou d'aquestes pàgines sembla que de cada dia estan més nerviosos. Normal sabent que en breu deixaran de xuclar de la mamella del Govern.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente