Lectors, llibreters i editors celebraren ahir un Sant Jordi marcat per les reivindicacions per la llengua. Palma s'omplí de llibres, de roses i, sobretot, de llaços per la llengua. Algunes paradetes posaren també a disposició del públic les camisetes amb el lema "Que no et tallin la llengua", que es vengueren a bon ritme, segons explicaren els llibreters.
Les vendes d'enguany varen ser "superiors a les de l'any passat", segons comentà Francesc Sanchís, president del Gremi de Llibreters. En català, triomfaren Crim de sang, de Sebastià Alzamora, i Jo confesso, de Jaume Cabré. Un altre dels títols de referència de la jornada fou L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, de Jonas Jonasson, que va camí de convertir-se en tot un best-seller mundial. "Estam molt contents per com ha anat la jornada. La gent ha respost molt bé i això confirma que el llibre és una oferta d'oci molt atractiva perquè dóna moltes coses i no és car", afegí Sanchís mentre recollia la paradeta de la llibreria Embat.
Joan Mas i Vives (Kabul i Berlín a l'últim segon), Bartomeu Barceló (La fosca blava), Biel Mesquida (Llefre de tu), Gabriel Janer Manila (Amor captiu), Bernat Nadal (La part freda del llit), Guillem Frontera (Si una nit penses en mi) i Antoni Vidal Ferrando (Gebre als vidres) foren alguns dels autors que es trobaren amb els lectors a les diferents paradetes per signar llibres i mantenir alguna conversa.
"Hem notat l'afluència de més centres educatius al llarg del matí", apuntà Joan Miquel Morey, de Norma Còmics. "Ha estat una agradable sorpresa que el nostre llibre més venut hagi estat Històries del barri, de Gabi Beltran i Tomeu Seguí" (que també signaren exemplars i que acaben de firmar amb la prestigiosa editorial Gallimard l'edició del còmic a França).
"Hem passat una mica de pena quan hem vist els núvols tan negres al cel", indicà Miquela Serra, de Quart Creixent, qui notà la crisi en el fet que "la gent mira una mica més que abans els preus". A la seva paradeta, la gent no aturà de demanar llaços per la llengua. "De vegades, ens oblidam de donar-los amb el llibre i la gent tot d'una demana si els en podem regalar un. Realment, ha estat un Sant Jordi molt reivindicatiu".
"Ens ha sorprès veure molta més gent adulta de la que esperàvem al llarg del matí, amb una acusada presència d'escolars", digué, per part seva, Maria Barceló, de la llibreria Lluna. "Les vendes han estat molt igualades, amb Alzamora, Cabré i Xavier Terrasa al capdavant", afegí. Precisament, a l'estand de la llibreria Lluna, hi era Bartomeu Barceló firmant exemplars i reclamant una mica més d'acció. "El que està passant és completament insultant. Hem de fer alguna cosa", comentà, mentre la gent s'acumulava i reclamava l'atenció de les llibreteres per fer alguna pregunta.
Les floristeries de la Rambla no estaven tan satisfetes com els llibreters. "El matí ha estat fluixet, encara que l'horabaixa s'ha animat una mica més", assenyalà Ana Amengual.
Sant Jordi no només matà el drac ahir, sinó que també aprofità per deixar una estona adormida una crisi que ha copejat la cultura, en general, i el sector del llibre, en concret, de valent. Mentre que es parlava de recessió als mitjans, molts ciutadans decidiren afrontar-la amb una bona lectura.
Hala espanyolets un altra any sense Copa d´Europa!!!!!!!!!!!!!!