algo de nubes
  • Màx: 19.12°
  • Mín: 13.93°
19°

Oligarques mallorquins versus el rei

El professor i director general d'Universitats del Govern, Miquel Deyà, analitza a la UCE de Prada el fenomen de la resistència al poder en l'època moderna

La resistència als poders de les autoritats no sempre s'exerceixen per les classes més baixes. També la noblesa i les oligarquies es varen oposar amb contundència a algunes mesures del poder reial, com a mínim en l'època moderna. Això és el que va explicar en la seva intervenció a la Universitat Catalana d'Estiu el professor de la UIB Miquel Deyà. El docent va incidir en el concepte de sobirania compartida i va assegurar que "moltes vegades els estaments s'oposaven a les disposicions reials i tenien un cert poder".

Tot i això, les oposicions de les oligarquies arribaren sobretot com a reacció a l'intent de Ferran el Catòlic de redreçar les seves possessions des del punt de vista fiscal, una mesura que no va rebre el beneplàcit dels oligarques mallorquins, però que en canvi sí que era molt ben vista pels agermanats, que defensaven el crit de "Visca el rei i mori el mal govern". El professor Deyà explicà que "en aquest cas els estaments populars eren els qui tenien la raó i els oligarques, els qui els havien traït".

Deyà, que va tenir un notable èxit de participació en el seu curs, amb més de 35 alumnes inscrits, afirmà que "avui dia la resistència al poder surt menys cara, no et tallen el coll"; però, així i tot, va poder observar alguns paral·lelismes en les oposicions al poder de l'època moderna i els actuals moviments de contestació: "En ambdós casos són moviments de protesta i que volen reformes, però que no han concretat aquestes protestes, que no proposaven una alternativa pràctica i realitzable". A més, afirmà que "el concepte de poder és quelcom que l'historiador s'ha de replantejar constantment".

En aquest sentit, i en la seva sessió a Prada, Miquel Deyà incidí en el moviment gremial i explicà que els gremis a la Corona d'Aragó tenien molt de poder que arribaven no només a l'econòmic, sinó també al municipal, i va recordar que ben sovint s'ha tingut una visió molt deformada del gremi: "Això que es diu que els seus membres eren iguals entre ells és una gran mentida". Deyà també va defensar que alguns dels gremis es troben darrere dels processos de protoindustrialització arreu dels territoris de parla catalana.

El professor de la UIB -i actual director general d'Universitats del Govern balear- també va assenyalar que "en l'edat moderna el poder era quelcom que es manifestava en tots els aspectes de la vida. De fet, els furs i les franqueses el que volien era regular i organitzar tota la vida pública. De fet, el poder de l'antic règim és el poder de veritat. Ara el que tenim només és el poder de la gestió. Fins i tot es fa més política a la universitat que no a la Conselleria".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.