nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

L'Àfrica sense tòpics

Els artistes Antoni Socias i Caramo Fanta inauguren al Baluard l'exposició Mi otro yo con algunes contradicciones

123844
La mostra estarà oberta fins al 4 de setembre. | PERE ANTONI RAMIS PONS

Fa més de vint anys que viatja a l'Àfrica, d'on emmagatzema imatges i experiències. Aquest cúmul de vivències és el que Antoni Socias (Inca, 1955) projecta ara en l'exposició Mi otro yo con algunas contradicciones, de manera conjunta amb un altre artista: l'hispanogambià Caramo Fanta (Lleida, 1986). Ambdós hi intercanvien papers i universos fins a convertir-se cada un en allò que anhela de l'altre o d'allò que parlen els tòpics. És la reconversió de l'univers més personal, a través del qual "el blanc intenta fer-se respectuosametn un lloc en el negre i el negre, al mateix temps, en el blanc", assegurà ahir l'autor mallorquí.

En total, la mostra comprèn 43 obres d'ambdós creadors que van des de la fotografia als objectes, a més d'un vídeo. És, en definitiva, una expressió de posar-se "a la pell de l'altre" per tal d'aprendre'n o bé desenvolupar-se amb més i millors mitjans, depenent del cas. "La interacció social aporta nombrosos i valuosos recursos a la comunicació intercultural", recorda la directora del Museu d'Art Modern i Contemporani, Cristina Ros, en el text del catàleg d'aquesta exposició, que obrirà les portes al públic avui a partir de les 20.00 hores. Socias apuntà que tot aquest procés és una mostra al públic "no per acreditar de manera vanitosa les aventures viscudes" a l'altre continent, sinó per explicar "mitjançant proves fefaents que existeixen -si més no artísticament- altres Àfriques possibles, al marge dels egos insans i de la retòrica social establerta al voltant del tema", va assenyalar.

Aquesta exposició, però, s'ha preparat de manera conjunta amb Caramo Fanta, que quan tenia 14 anys es traslladà a Gàmbia, on ha viscut fins enguany. Nascut a Lleida, aquest jove artista ja despuntà a la capital de Ponent pels grafits que pintava al carrer quan tenia onze anys. Igual que Socias, és un curiós en la recerca de noves vies d'expressió. Aquesta mostra és, doncs, l'immisciment de Fanta en Socias i de Socias en Fanta. L'ordre no hi altera el producte. L'important és el retrat d'una Àfrica i d'una gent. Això sí, fora tòpics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.