Text: F. Marí
Fotos: Jaume Morey
Les noves tecnologies prenen durant tres mesos les dependències del Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard amb una proposta que compagina nous formats amb la interactuació del públic i els límits de les intimitats. Sota el títol Extimitat. Art, intimitat i tecnologia, el comissari de la mostra, Pau Waelder, recorda que fou el psicoanalista Jacques Lacan qui encunyà la paraula extime "per definir de quina manera allò més interior té una qualitat d'exterioritat".
Sota aquesta premissa, els artistes Gazira Babeli, Clara Boj, Diego Díaz, Martin John, Grégory Chantonsky, Rafael Lozana, Christa Sommerer, Laurent Mignonneau i Carlo Zanni juguen amb els nous llenguatges tecnològics per mostrar-nos allò més íntim de l'ésser. Una bolla mecànica en què sents bategar el cor de qui t'acompanya i la presència d'una dona virtual que s'entristeix o s'alegra a mesura que apareixen els titulars de la CNN són algunes de les mostres que s'exposen a partir d'avui al centre i que s'endinsen dins els sentiments i sensacions dels visitants. "L'exterior social ajuda a formar l'interior psicològic, de manera que l'individu no pot dissociar-se fàcilment del món cultural particular en què es troba", ressenya el comissari.
Si, a final dels quaranta del segle passat, George Orwell ens endinsava en el Gran Germà de 1984, avui no cal anar molt lluny per trobar-se aquest gran germà en format de Facebook, Twitter, webcam o, fins i tot, a la càmera del mòbil. La interactuació en la xarxa és una constant que aquests artistes empren com a eina bàsica dels seus treballs en una tesi que contribueix a "demostrar aquest nou vessant col·lectiu de la intimitat i que afavoreix la immersió del visitant en aquesta realitat que ha trencat les barreres entre l'àmbit privat i el públic", apunta la directora del centre, Cristina Ros.
La mostra s'inaugurarà avui a les 20.00 hores i estarà oberta fins al primer de maig.