muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Mor als 84 anys l'editor Jaime Salinas, fill del poeta Pedro Salinas

A l'actualitat, vivia a Islàndia. Va treballar a Seix Barrall, Alianza editorial i va ser també director d'Alfaguara

55408
Imatge retrospectiva de Jaime Salinas. | J.L. Pino

L'editor Jaime Salinas, fill del poeta Pedro Salinas i figura destacada del món editorial espanyol de la segona meitat del segle XX, ha mort avui, als 84 anys, a Islàndia, on residia, segons han confirmat a Efe fonts properes a la família. Jaime Salinas, que va ser director general del Llibre, ha treballat al món editorial espanyol lligat a Seix Barrall i a Alianza editorial i va ser també director d'Alfaguara. El 2003 va obtenir el Premi Comillas de Biografía amb el seu llibre de memòries "Travesías. Memorias (1925-1955)" en el qual contava els seus primers trenta anys de vida i mostrava el plaer que li produïen els viatges en transatlàntics. Fill menor de Pedro Salinas i de Margarita Bonmatí, Jaime Salinas va néixer a Maisón-Carré, Algèria, el 1925. Aquell mateix any la seva família es va traslladar a Sevilla i, el 1927, a Madrid, ciutat en la qual assistiria a la proclamació de la República i en la qual es forjaria la seva consciència esquerrana.

La guerra civil els va sorprendre a Santander, on el seu pare dirigia la Universitat de nou fundada Internacional d'Estiu. Jaime i la seva germana Solitud van fugir amb vaixell cap al sud de França i l'octubre de 1937 la família es va retrobar a Nova York i es va instal·lar a Estats Units, país en el qual Jaime Salinas va realitzar els seus estudis i va residir tant en la Costa Est com a Califòrnia. Durant la Segona Guerra Mundial va servir a Europa com voluntari civil al cos d'ambulàncies de l'American Field Service, i en acabar la guerra, tracta de trobar la seva identitat en l'ambient cultural de l'Amèrica del Nord de l'època.

Gairebé vint anys després d'haver deixat Espanya, torna al seu país per passar un estiu a la finca de les seves vacances infantils i, immediatament després, s'instal·la a París, on comença la seva relació amb el món editorial. El 1955, un dels seus primers treballs el va portar a Barcelona, a Seix Barral, editorial en la qual va exercir un paper clau. Va ser cofundador d'Aliança Editorial i va participar en la creació d'Alfaguara. Amb el primer govern socialista va ser director general del Llibre i Biblioteques entre 1982 i 1985 i després va tornar a la tasca editorial a Aguilar fins al seu retir. Actualment vivia a Islàndia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.