algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

Ovacions per a Berlanga

Les mamballetes d'amics, companys i admiradors serviren ahir d'emocionat comiat a Luis García Berlanga, mort dissabte a 89 anys. Amb una intensa ovació i amb crits de "Visca Berlanga", prop d'un centenar de persones, entre elles la ministra espanyola de Cultura, Àngeles González-Side i l'actriu Concha Velasco, donaren el darrer adéu al cineasta al cementeri de Pozuelo de Alarcón, la localitat madrilenya on residia.

Les restes mortals del director reposen ja a la mateixa sepultura on fou enterrat el seu fill Carlos, una de les icones de la música espanyola dels anys vuitanta i quefinà fa vuit anys.

A Luis García Berlanga, responsable de cintes com Bienvenido Mr. Marshall, Plácido i El verdugo -rodada a Mallorca-, la mort li arribà dissabte "amb tranquil·litat" quan era a casa, explicà el seu fill José Luis.

Al matí, en un dia fred i plujós a Madrid, desenes de ciutadans i professionals vinculats amb el món del cinema passaren per la capella ardent del valencià, que s'instal·là a la sala d'actes de l'Acadèmia.Minuts abans que en sortís el fèretre -i de rebre la gran ovació-, el fill gran, José Luis, agraí el "meravellós" comiat que els amics, companys, representants polítics i, en especial, l'Acadèmia del Cinema han donat a Berlanga. "Ha arribat el trist moment que no hauríem desitjat mai: moltes gràcies a tots", afirmà emocionat. Una gran ovació en fou la resposta.

Durant la jornada, desenes de ciutadans i col·legues del finat, inclosos els directors Pedro Almodóvar, Manuel Gutiérrez Aragón, José Luis Borau i Gonzalo Suárez, passaren per la capella ardent. També s'acomiadaren del cineasta els actors Jesús Guzmán, Concha Velasco, Manolo Zarzo, Santiago Ramos, Analía Gadé i Luisa Martín. Almodóvar assegurà que ha desaparegut un dels darrers representants d'una "generació de mags i il·lusionistes" de la cultura del segle XX i reconegué que "a l'hora de fer una comèdia espanyola, és gairebé impossible evadir-se de la influència de Berlanga i d'Azcona". "Sempre parlam de Billy Wilder. Si Berlanga hagués fet cinema en una altra llengua, el món sencer es retria avui davant el seu fèretre", hi afegí el director manxec.

Per la seva banda, Borau en va destacar que "gràcies a les seves pel·lícules ens coneixem millor", mentre que Gutiérrez Aragón va manifestar que era "el millor personatge dels seus films".

Després d'haver donat el condol a la viuda, la primera edil de València, Rita Barberá, digué recreant les paraules de Pepe Isbert a Bienvenido, Mister Marshall: "Com a batlessa teva que som, vénc a donar-te les gràcies i mai a dir-te adéu, sinó un fins després".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.