nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.39°
10°

El passat de Son Espases

El president Antich visità les restes arqueològiques localitzades en el nou hospital de referència i destacà “l'important esforç” que s'ha fet per a la preservació del paisatge i del patrimoni a l'espai

45044
Imatge del juny del 2009 en la qual es veu l'emplaçament original vora l'obra de l'hospital. | P. PELLICER

Amb la posada en marxa de l'hospital de Son Espases quedava pendent encara saber què havia passat amb les restes arqueològiques trobades davall el centre sanitari i que sorgiren una vegada començat el projecte. Ahir, el president Antich, acompanyat del conseller de Sanitat, Vicenç Thomàs; i del de Cultura, Bartomeu Llinàs, féu una visita al centre. Allà pogueren contemplar algunes de les peces localitzades (àmfores, estris quotidians i restes militars), com també les obres de trasllat del jaciment romà i la restauració de les cases de Son Espases, on en principi s'hauria d'habilitar un centre d'interpretació de tot el material recollit.

Cal recordar que el novembre del 2008 els arqueòlegs trobaren un important jaciment romà a la zona on ara hi ha les urgències de l'hospital. L'avançat estat de les obres del centre sanitari i la impossibilitat de canviar-ne els plànols en aquelles altures del projecte feren sospesar la possibilitat de traslladar el jaciment, pedra a pedra, i reconstruir-lo devora les cases de Son Espases, tal com s'ha fet finalment.

"Hem realitzat un esforç grandiós -digué ahir el president Antich- per ser el màxim de respectuosos amb el paisatge i amb el patrimoni". "Teníem molt d'interès a explicar aquest esforç en una de les excavacions més importants que s'han duit a terme a les Illes", afegí en referència "als 62.000 metres quadrats excavats i de gran riquesa". S'ha d'esmentar que, abans que els arqueòlegs entrassin a Son Espases, ja s'havien remogut terres sense control en devers 27.000 metres del terreny del centre hospitalari, fet que fou denunciat pels veïns i els grups proteccionistes.

Els tres arqueòlegs responsables del projecte -Magdalena Estarelles, Francesca Torres i José Merino- passaren comptes ahir també de tot el material trobat a Son Espases, que de moment, i en espera que el centre d'interpretació sigui una realitat, anirà a parar al Museu de Mallorca. En total, s'han localitzat devers 170 pous amb diferents tipus de materials, com àmfores -més de 500-, ceràmiques, monedes, puntes de fletxa, fermalls de capa, etc. "En un principi, no sabíem ben bé què era, però ens vàrem adonar que tot era romà", digué Estarelles. Una de les peces que més els sobtà fou una plomada en forma d'àmfora, cosa que demostra l'origen romà de les restes -datades devers l'any 100 aC-. Alhora, per la seva forma peculiar, tenia segurament un caràcter ritual, probablement relacionat amb l'assentament.

El centre d'interpretació

Les cases de Son Espases acolliran en un futur un centre d'interpretació. Sanitat hauria de ser l'encarregada de pressupostar-lo i crear-lo. Tot i confirmar-ne la creació, el conseller Thomàs no s'arriscà ahir a fixar una data per al centre al·legant que "s'ha de parlar amb Patrimoni i altres estaments que han d'intervenir en el projecte i que també hi han de dir la seva".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 13 anys
Un grup de contribuents de les Illes Balears ha organitzat un centre d'interpretació de les accions del govern i l'oposició i els resultats de l'anàlisi són que aquests polítics peperos i psociates no fan més que complir ordres dels seus partits, servidors dels interessos d'"una, grande i libre". Els peperos ho fan cara alta. I els del psoE dissimulen i hi posen floretes.
Valoració:-1menosmas
Per guapo, fa mes de 13 anys
Aquests dies els ha pegat pels "centres d'interpretació"...
Valoració:14menosmas
Per UIB, fa mes de 13 anys
Quina puta patata!
Valoració:17menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 13 anys
Com ho volen compondre!

És tragicòmic.
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente