algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
13°

“Formentor ha estat un fracàs amb estratègia espanyolista”

El poeta Jaume C. Pons Alorda va assistir a les Converses Literàries com a “conferenciant, convidat, exaltador frustrat i prostitut literari”. L'escriptor qualifica la trobada d'“elitista”

El poeta Jaume C. Pons Alorda fou un dels conferenciants de les Converses Literàries de Formentor realitzades els passats 25, 26 i 27 de setembre sota el lema "Geografies Literàries". Una vegada acabada la trobada, és el moment de fer-ne les valoracions. Alorda, que optà en la seva intervenció pel paper de "provocador radical", té un punt de vista crític sobre aquesta segona reunió a Formentor.

Quina fou la vostra participació en les Converses Literàries de Formentor?
Hi he assistit com a conferenciant, convidat, exaltador frustrat -perquè no he pogut exaltar gaire- i com a prostitut literari. Aquest darrer títol, me l'aplic perquè, tot i que coneixia el rerefons elitista d'aquestes jornades, m'hi vaig apuntar i això és una mica de prostitució per part meva.

Quina és la vostra valoració de la trobada?
Des del punt de vista humà, ha estat una experiència molt positiva, però, amb els resultats a la mà, ha estat un fracàs. S'ha volgut recuperar l'esperit de les Converses de fa 50 anys i ha estat impossible. S'ha volgut fer una trobada internacional i tampoc no ha pogut ser, perquè ni tan sols el cap de cartell, José Saramago, s'hi va presentar, un fet que es podia preveure pel seu delicat estat de salut. Finalment, la reunió ha estat una estratègia espanyolista estranya que no era positiva.

Una estratègia espanyolista?
És evident, la majoria de convidats eren de parla castellana i molts dels que venien dels Països Catalans s'adreçaven als assistents en castellà, no sé per quin motiu però no era una qüestió de comunicació. Jo en cap moment no vaig emprar paraules castellanes, sempre vaig parlar en català i tothom m'entenia. Fins i tot els sud-americans, molts dels quals tenien una relació o d'altra amb la nostra llengua. El problema era que molts escriptors feien canvis d'idioma violents quan no era necessari. És una cosa que no em puc explicar.

Creis que l'esperit d'aquelles primeres Converses no s'ha recuperat per la diferència d'edat entre els participants d'ara i els de llavors?
L'edat és molt important per recuperar aquell esperit. Jo era el més jove dels convidats i un temps la mitjana era d'entre 25 i 30 anys. Ara és molt més alta i són pocs els que aguanten fins les 3 del matí dempeus. A part de l'edat, l'esperit no es pot recuperar perquè en aquell moment Formentor fou una salvació contra els aires opressors franquistes. Ara la literatura està desvinculada de la societat i amb experiències com aquesta no m'estranya perquè és una trobada d'allò més elitista.

Vàreu ser el més jove i sou poc amant de l'elitisme, us poguéreu expressar amb llibertat?
Amb total llibertat. Ara bé, vull puntualitzar que hi vaig dur el cotxe per si hi havia algun contratemps i havia d'escapar d'aquell lloc.

Com haurien de ser aquestes trobades?
Com els festivals que els joves intentam fer arreu del món, amb intercanvis entre serbis i mallorquins, per exemple, però fent activitats poètiques a llocs distesos com la platja. Formentor hauria de recuperar la frescor i deslligar-se de les institucions. Hauria de sorgir d'iniciatives personals i acostar la poesia a la gent.

Què us ha aportat aquesta reunió?
Personalment n'he sortit molt satisfet perquè he conegut gent meravellosa amb la qual he passat moments molt bons. Per exemple, estic encantat d'haver coincidit amb José Manuel Soriano, amb qui parlava fins a les tres del matí quan la resta dormia des de mitjanit. Altres noms que vull destacar són el d'Emili Manzano, Patricio Pron i Santiago Roncagliolo. Ara bé, per damunt de tot estic satisfet d'haver conegut l'escriptor i periodista Guillem Frontera, les obres del qual coneixia però no me l'havien presentat mai. Hi ha molts més noms que m'agradaria afegir-hi, però no hi ha prou espai.

I, professionalment, amb què heu partit de Formentor?
Crec que d'aquestes Converses poden sortir iniciatives personals i individuals molt potents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere, fa mes de 14 anys
I que esperaves? Només compta l'obra. La resta és fum!
Valoració:4menosmas
Per Lagos, fa mes de 14 anys
Jaume, aprende a escribir, tus libros son pura basura de pedante y mal poeta frustrado, deberías mirarte un rato más el ombligo y dejar de vivir socialmente de tu mala literatura, y con eso, dejar de lado, también, tu opinión sobre Formentor.
Valoració:-9menosmas
Per Mallorquín cerrado y provinciano, fa mes de 14 anys
Tot plegat això era una excusa perque els cosmopolites (cosmopolitisme=parlar en castellà) de per aquí poguessin remenar es cul amb els doblers de les institucions i així mostrar als seus amiguets escriptors que "en Mallorca hay mucho provincianismo" però que "no todos somos unos vendidos a los catalanes". Us faig notar que no hi va haver ni un sol autor català convidat. En quan a les declaracions de Jaume, a part de les cabotades com això d'aprofitar Formentor per fer activitats poètiques a la platja, són realistes.
Anem a veure si això canvia ara que no hi ha na Barita i podem tenir alguna cosa amb cara i ulls.
Valoració:9menosmas
Per Cop de mall, fa mes de 14 anys
Molt bé. Tothom sap que això és un pastitxé de Alfaguara per tenir les vacances dels seus autors pagades per nosaltres.

Jaume. Si l'any vinent es torna a organitzar, hi anam amb una camionada de merda i la deixam a la porta de l'hotel.

Allà no es va parlar de literatura, es va fer negoci. I brut, segurament.
Valoració:9menosmas
Per Pep, fa mes de 14 anys
Independentment de l'estil que emprei el senyor Pons, el que diu és ben cert, la literatura està bastant institucionalitzada i a més aquestes jornades tenen un regustet bastant elitista. No me pareix una entrevista gratuïta.
No sé perquè vos emprenya tant que ho digui en Pons, crec que el senyor Frontera deu pensar el mateix, evidentment amb un altre estil, però en el fons el mateix.
Crec que el que hem d'escoltar són les paraules i no als conferenciants.
Com va dir un pic el senyor Aristòtil al senyor Platon: "Jo a tu t'estim molt, emperò més estim a la Veritat".
Idò això, apart de pesquisses personals, crec que és important que qualcú jove foti canya a la gent gran, perquè lo important és que no deixa a ningú indiferent, i això és ja es sortir-se amb la seva.
Valoració:10menosmas
Per GCM, fa mes de 14 anys
Idó jo pens que està molt bé l'entrevista i el que diu. Ell, com a persona, hi ha anat i hi tornaria, i com a poeta català (que és el que a molt vos emprenya) hi va anar i es va decebre, per tant no hi tornarà.

És el que tenim , unes institucions i escriptors que no els agrada sentir la verutat, dita per un jove que ha acostat la poesia a altres joves, al carrer...Ben bé ho diu, que la literatura avui és quelcom allunyat de la societat, quelcom elitista...

Però vosaltres només vos fixau en les crítiques que fa a l'espanyolisme, car no sou més que uns espanyols que feis servir crítiques de tipus personal per intentar, i repeteixo, intentar, criticar a un gran poeta...
Valoració:2menosmas
Per Rafel des Velar, fa mes de 14 anys
Aquest article em reafirma les ganes que te el poeta actual de ser protagonista i sortir als mitjanas per a fer-se autopromocio. Una notícia passada, on tan sols es vol donar a entendre q el poeta va ser convidat a formentor. L'aspecte sobre l'espanyolisme es l'excusa perfecte (que reafirma la premisa anterior), ja que el poeta podia intuïr el calat d'aquestes converses de pijos i el no haver-hi anat, hagués estat una actitud mes propera al poeta. Mes que un prostitut literari, en Pons es una peça mes de la institució.
Valoració:1menosmas
Per Rosa, fa mes de 14 anys
Pons es revela com el que és: un passarell que haurà de madurar molt si vol arribar a ser algú en el món de la literatura catalana. Tot això de les noves amistats és patètic, perquè no interessa a ningú. Si es pensa que per cada pet que amolli ens genuflexionarem, està arreglat.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente