cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
18°

“A Mallorca, el panorama per als músics és lamentable”

Després de 50 anys damunt els escenaris, Els Valldemossa actuen demà a les 22.00 h a Costa Nord

Els Valldemossa celebren cinquanta anys damunt els escenaris. Per fer boca a una gran festa prevista entre final d'any i principi del 2010, el grup ofereix demà un concert a les 22.00 hores a Costa Nord. La flauta dolça de Tomeu Estaràs ha viatjat amb Els Valldemossa arreu del món. A través de la música d'arrel, el grup fa mig segle que du Mallorca per gran part del globus. Poc podien imaginar els valldemossins Bernat, Rafel i Tomeu Estaràs, quan el seu pare, Bartomeu Estaràs Lladó, els convidà a formar part de la primera Agrupació Folklòrica de Mallorca, fundada l'any 1925, que arribarien a compartir escenari amb figures de la categoria de Louis Armstrong, Tom Jones, Joan Manuel Serrat, Marina Rosell, Núria Feliu i Salomé, amb qui s'endugueren el primer premi del Festival d'Eurovisió.

De llavors ençà han passat cinquanta anys i el grup, amb dos dels fundadors desapareguts, continua animant les revetles i festes d'arreu, sobretot les estrangeres, ja que "la feina per als músics aquí, a l'Illa, és lamentable. Ara han minvat les festes particulars i també les vetlades musicals als hotels", assenyalà Genia Tobin, la veu femenina del grup des de fa 39 anys. "Malgrat aquest panorama actual, podem donar gràcies perquè hem pogut viure de la música" afegí Estaràs. Allò que queda clar és que "sobreviure ara fa 50 anys era molt més fàcil que ara", afegí.

Un tast abans de la gran festa

Els Valldemossa estan de celebració i l'actuació de demà serà "un tast del que tenim previst per a més endavant", apuntà Estaràs. "El concert vol apropar la nostra música a aquells valldemossins que no tinguin manera fàcil de baixar a Palma", digué en parlar d'un acte que presentarà Joan Frontera, qui "explicarà la nostra trajectòria musical en aquests 50 anys i ens farà una mica d'entrevista". A l'acte no hi faltaran els familiars dels desapareguts Rafel i Bernat. "Ens hauria agradat molt que els meus germans i fundadors del grup haguessin arribat fins aquí", confessà. Prèviament a l'actuació d'Els Valldemossa, es projectaran imatges antigues i recents de la formació, que després oferirà un recital amb cançons d'abans i d'ara. "Les imatges són molt importants perquè en 50 anys hem actuat en llocs destacats d'arreu del món com a l'hotel Carlyle de Nova York i al Club Esportiu de Montecarlo, i s'ha de deixar constància del que hem fet perquè allò que no es recorda s'oblida".

"Estam satisfets de la nostra feina i volem que el nostre poble i el públic també ho estiguin", apuntà Tobin.
Pel que fa a la festa que el grup preveu per a final d'any, Miquel Jaume, de Trui Espectacles, en serà un dels artífexs. En aquesta celebració, Els Valldemossa volen reunir alguns dels artistes amb què han treballat, com Tomeu Penya, Toni Morlà, Llorenç Santamaria i Maria del Mar Bonet, entre d'altres. "Seria magnífic comptar amb tots els que han compartit escenari amb nosaltres", assegurà Estaràs. Hi ha poques coses que Els Valldemossa s'hagin deixat al camerino al llarg d'aquest mig segle de trajectòria, però Estaràs i Tobin encara tenen somnis musicals per complir. A Tomeu li agradaria interpretar el concert de Vivaldi amb l'Orquestra Simfònica de Balears i fer una gravació amb programa de flauta dolça barroca. "Tocar amb l'OSB és molt complicat i malgrat que me n'han fet la proposta, encara no m'hi veig amb cor", admeté el músic. "Quant a la flauta barroca, és un instrument que sempre m'ha apassionant", afirmà. D'altra banda, Gènia apuntà que el seu somni seria "fer un programa sobre el grup musical Chicago", una formació nord-americana de jazz-rock.

Orígens i estil

La sort és, per Els Valldemossa, una de les claus del seu èxit. Una sort que començà quan l'empresari Toni Farré "ens va veure actuar a l'hotel del meu pare i ens va contractar per tocar a Titos, una coneguda sala de festes de Mallorca", recordà Estaràs. Titos era llavors un lloc d'elit a la badia de Palma per on passaven molts artistes, empresaris i gent del món de la música. Ben aviat, amb Farré, "férem el salt a Londres, i allà la nostra música no la feia pràcticament ningú, era molt folklòrica". De llavors ençà, Els Valldemossa han actuat a Florida, San Francisco i Los Angeles (EUA), i en més de quaranta ciutats europees: Londres, Glasgow, Manchester, Berlín, Colònia, Munic, Roma, Luxemburg, Bordeus, Madrid, Hèlsinki, Hamburg, Frankfurt, Budapest i París, uns indrets pels quals el públic ha pogut sentir la música en català de mans d'aquests ambaixadors de la cultura mallorquina. "El nostre repertori és molt divers, però pertot arreu on anam sempre incloem cançons mallorquines", assegura.
Tobin defineix l'estil musical d'Els Valldemossa com cross-over (tot terreny). "Feim músiques del món, des de folklore fins a blues, però sempre dins una mateixa línia", assenyalà la cantant, que inclou cinc idiomes en el repertori. Demà el públic gaudirà de la música d'ara i de sempre de mans de Miquel Brunet, al teclat i a la direcció musical; Martín Díaz, veu i guitarra; Manolo Marí, a la bateria; Voiteg, al contrabaix; Bernat Cabot, al violí; Genia, la veu; i Tomeu, amb la flauta dolça.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jove music, fa mes de 14 anys
la globalització i el capitalisme, apart de la insularitat, fan que a Mallorca sigui molt complicat viure de la musica... amem si internet fa algo per nosaltres els musics i per el panorama musical que esta un poc estancat
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente