nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Poesia per aconseguir l'alliberament nacional

El primer poemari publicat per l'activista polític i militant d'esquerres Joan Alfons Marí i Torres ja es troba al mercat

La lluita i la supervivència són els eixos clau de La terra encesa, el primer poemari de Joan Alfons Marí i Torres, que acaba de publicar l'editorial Documenta Balear i que es presentà dijous a l'Espai de Cultura Can Alcover. El llibre no ha sorgit d'una vocació, sinó que des de principi dels anys vuitanta l'autor començà a escriure "perquè m'agradava". "No m'havia passat mai pel cap editar-ho, però el 2005 em vaig decidir a mostrar els meus poemes a gent de confiança i ells em varen encoratjar perquè ho publicàs", afirma.

Joan Alfons Marí i Torres, nascut a Palma el 1963, ha estat des de ben jove activista polític i cultural i militant de l'esquerra nacionalista. A més, ha col·laborat en les publicacions Mallorca socialista, El llamp i La nau. El recull, que es titula La terra encesa, consta de dues parts. La primera, que rep el nom del llibre, s'ambienta en l'edat mitjana i inclou onze poemes. La segona és formada per vint-i-vuit poesies i du el títol de Passadís d'ombres. Aquesta secció transcorre en l'actualitat i a la nostra terra.

Les lletres ens parlen de com sobreviure dins aquest entorn en el qual estam submergits. El poeta hi dispara versos de combat "per obrir espais de llibertat", ens explica. Una manera més de combatre per aconseguir l'alliberament nacional dels Països Catalans. "Es tracta de poesia política, tot i que m'agrada més utilitzar el terme poètica de combat", comenta l'escriptor. "Són temes dels quals molta gent no s'atreveix a parlar", afegeix.
Joan Alfons Marí dedica aquest poemari a Jaume Serra i Obrador, president honorari del JEN-PSM i militant del PSM, amb qui té una especial afinitat. "Em vaig prometre que si editava mai cap llibre, el dedicaria a Obrador", aclarí.

La poesia de combat, una de les manifestacions artístiques més antigues, és la via que utilitza l'autor per manisfestar el que sent mitjançant les qualitats estètiques del llenguatge. Joan Alfons Marí i Torres no ha fet més que començar el seu camí i encara li queda molt per recórrer. "Tenc més poemes escrits a casa que no he inclòs en aquest recull", manifesta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.