algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
18°

A la fi... fill il·lustre

Mai ningú no entengué per quin motiu Manacor no tenia entre els seus fills il·lustres Miquel Àngel Riera. Ara, i després de 13 anys d'haver mort, el seu poble li reconeixerà la tasca poètica i literària

38128
Miquel Àngel Riera a una foto d'arxiu.

Finalment, i després de 13 anys de la seva mort, l'escriptor i poeta Miquel Àngel Riera serà nomenat fill il·lustre de Manacor amb els vots de tots els partits polítics amb representació a la Sala gràcies a l'acord pres per la junta de portaveus a instància del grup municipal socialista. Al ple de dilluns dia 6 de juliol, l'Ajuntament de Manacor aprovarà l'inici de l'expedient que distingirà Miquel Àngel Riera (Manacor 1930-Palma-1996). Riera és reconegut com un dels grans creadors de la literatura catalana del segle XX. La valoració de la seva obra no ha minvat des que finà el 20 de juliol, festivitat de Santa Margalida, de 1996. Ans el contrari, els diferents estudis sobre la seva obra han contribuït a situar-la en els llocs més alts de la creació literària.

Originalitat

Per l'originalitat i la perfecció estilística de la seva obra ha merescut el reconeixement unànime, tant en l'àmbit nacional com internacional. Al llarg de la seva vida rebé els premis literaris més prestigiosos, com el Sant Jordi (1973), el Joan Alcover de Poesia (1974), el de la Crítica Serra d'Or (1975 i 1984), el Nacional de la Crítica de la Narrativa Catalana (1978), el Nacional de Literatura Catalana (1988), el Josep Pla (1990), el Ciutat de Barcelona (1990), el Joan Crexells (1990) i el de la Crítica (1990). El seu reconeixement internacional es produí l'any 1987, quan va ser nominat pel Pen Club a la candidatura al premi Nobel de literatura.

En l'àmbit local, Miquel Àngel Riera va rebre el Reconeixement de Mèrits de l'Escola Municipal de Mallorquí (1984) i va ser homenatjat per l'Ajuntament l'any 2006 amb la dedicació d'una setmana d'actes amb motiu del desè aniversari de la seva mort. Finalment, l'IES Mossèn Alcover ha dedicat la biblioteca del centre a Miquel Àngel Riera. L'autor de Poemes a Nai ha esdevingut també una fita en l'impuls de la creació literària en català a l'àmbit illenc, amb la creació i direcció de la col·lecció de poesia El Turó i la de narrativa Tià de Sa Real. Aquestes col·leccions han estat el punt de partida per a la creació del premi de Poesia Miquel Àngel Riera convocat per l'Obra Social de Sa Nostra com a homenatge al seu fundador. Més enllà de la valoració crítica de l'obra de Riera, també cal considerar l'aportació al coneixement de les condicions de vida de la postguerra civil. En la seva literatura hi trobam la millor paràbola i la més bella descripció del paisatge humà de la postguerra a Mallorca.

Reconeixement

Riera mereix el reconeixement, el record i la perdurabilitat pel seu impuls a la creació literària en català i per la seva obra absolutament vigent i de gran qualitat. Atesa la transcendència literària i cultural de Riera i que compleix els requisits que estableix el Reglament d'Honors i Distincions. S'ha de recordar que el 1998, l'equip de govern del PP de Manacor amb Catalina Sureda com a batlessa, i amb l'actual primera vara Antoni Pastor com a regidor, votà en contra d'una moció d'urgència que reclamava el nomenant que ara, més de deu anys després, per justícia se li atorgarà dins el 2009 i que incomprensiblement no fou abans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.