cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 21°
31°

Desbloquejar el no de Madrid a Pol·lèntia

El senador Pere Sampol presentarà una moció a la Cambra Alta per reclamar que el Ministeri no es desentengui del futur museu de la ciutat romana i posi doblers, tal com fan la resta d'institucions. També exigirà el retorn de les peces que són al Museu Arqueològic de Madrid

Pressionar Madrid perquè no es desentengui de futur museu de Pol·lèntia. Aquest serà l’objectiu de la moció que el senador autonòmic Pere Sampol presentarà a la Cambra Alta espanyola. Sampol instarà el Ministeri de Cultura que col·labori econòmicament en el Consorci per fer front a les despeses de construcció del futur museu de Pol·lèntia, com també en el seguiment dels treballs arqueològics a la ciutat romana. Malgrat tot, de moment, s’hi ha negat.

El passat 8 d’abril el Consorci de Pol·lèntia, format per l’Ajuntament d’Alcúdia, Consell i Govern balear, desestimà l’entrada del Ministeri de Cultura dins l’ens. La raó era clara, Madrid acceptava entrar a fer part de l’esmentat Consorci, "però hi posava com a condició no invertir-hi ni un cèntim", explicà ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. Aquesta decisió de greuge respecte a les institucions illenques ha motivat el senador Sampol a interpel·lar la nova ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, perquè s’impliqui en un projecte que "és de titularitat estatal". Part dels terrenys del jaciment, com també bona part de les peces dipositades al Museu de Mallorca, és de titularitat ministerial. "Ja és tenir un poc de barra no comprometre’s en les despeses econòmiques i, més tenint en compte, que el mateix Estat és el titular dels terrenys", sentencià el senador.

D’altra banda, la petició del senador del Bloc també exigirà el retorn de les valuoses peces que d’ençà de 1923 i fins al 1983 s’han extret del jaciment de Pol·lèntia i que avui estan dipositades al Museu Arqueològic Nacional a Madrid. Entre aquests objectes, s’hi troben el cap de cavall de bronze del segle I dC, tres lars (a la imatge superior), dues figures també de bronze de Mercuri i un escapulari del segle II-III. "Seria bo concentrar tot el material de jaciment en una unitat única. Això ajudaria a exlicar i a interpretar com era la vida a la ciutat romana", afegí el senador. Aquest projecte, per Sampol, té un "alt valor estratègic" a l’hora d’incrementar l’oferta turística complementària.

En concret, Madrid es nega a aportar al Consorci de Pol·lèntia els 50.000 euros anuals que hi destinen el Govern, el Consell i l’Ajuntament. "Madrid ens remeté l’esborrany dels estatuts del Consorci, en els quals no feien cap referència a l’aportació econòmica. La tècnica del Ministeri digué que ja fan part en molts consorcis i que no volen ser a més", explicà Gabriel Cerdà.

Cal recordar que el Consorci de Pol·lèntia ja té redactat un projecte museístic per a la ciutat romana que constaria d’un museu de mil metres quadrats. Avui ja existeix una secció monogràfica de la ciutat romana de Pol·lèntia, dependent del Museu de Mallorca i per tant de l’Estat. Les peces extretes entre el 1923 i el 1985 són de titularitat estatal, mentre que les trobades entre el 1985 i el 1995 són propietat del Govern.  Des de llavors ençà, és el Consell de Mallorca el titular d’aquestes peces cabdals per a la nostra història.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pau, fa mes de 15 anys
Molt be, Sampol!. No afluixis i dona-lis matadura fins que tornin lo que mos han robat.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente