algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Descobrint el Yo

El cicle Cinema d'Autor projecta avui a l'Augusta la pel·lícula de debut de Rafa Cortés, que guanyà el premi de la crítica a Canes. Després hi haurà un col·loqui

El cicle Cinema d’Autor té avui com a protagonista un dels joves cineastes illencs més coneguts. A partir de les 20.30 hores al cinema Augusta de Palma es podrà veure Yo, el debut de Rafa Cortés. A continuació, tots els espectadors podran participar en un cinefòrum. La pel·lícula es va estrenar l’any 2007 en un reduït nombre de sales de l’Estat, després de tenir èxit a diversos festivals i explica la història d’un alemany que arriba a Estellencs per treballar-hi i se sent acusat d’una acció que no ha comès. Així, mentre intenta demostrar una innocència que en realitat ningú no qüestiona, haurà d’enfrontar-se a la fi amb ell mateix. El públic descobreix a poc a poc els secrets d’aquest home trastornat, que nom Hans i és interpretat pel reconegut actor alemany Alex Brandemühl (que escrigué el guió juntament amb Cortés). La cinta, rodada a Mallorca, té un repartiment que combina actors balears (Margalida Grimalt, Aina de Cos i Rafel Ramis) amb alemanys i intèrprets no professionals.

Música creativa

Amb tot, Rafa Cortés no podrà ser present al col·loqui perquè en l’actualitat es troba "triomfant a l’Índia", segons explicà des de l’organització Biel Mesquida. A causa de l’absència del director, n’agafa el testimoni Oscar Kaiser, compositor de la banda sonora. Kaiser recordà com, mentre era a Austràlia, Cortés contactà amb ell mitjançant un e-mail. A través de diversos correus i converses (i sense haver vist cap imatge de la pel·lícula), va començar a fer-ne l’esborrany amb el "primer concepte" de la melodia. L’objectiu fou "emfatitzar amb la música el procés que pateix el personatge". Entre els seus referents destaca la música creada per Philippe Sarde per a El quimérico inquilino, de Roman Polanski, en què l’embogit protagonista té molt en comú amb el de Yo i la seva recerca d’una identitat.

Kaiser va recalcar ahir que el baix pressupost de la producció (500.000 euros) els obligà a "utilitzar l’enginy. Així s’obtenen resultats més superbs que emprant els doblers. Va ser una aposta creativa lliure", sentencià. En principi els responsables de la cinta tenien com a objectiu dur-la al Festival de Berlín. No obstant això, al final, Yo va ser presentada a diversos certàmens internacionals com ara Sidney, Rotterdam, Màlaga i Toronto. Entre d’altres, va guanyar el premi de la crítica a Canes i el premi Fipresci de la crítica internacional. Cortés viu en l’actualitat a Nova York, on es troba preparant la seva segona pel·lícula.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.