algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Un capvespre poètic entre mones i caribús

Sebastià Alzamora presenta a la Setmana del Llibre el seu darrer poemari, La part visible, guanyador del premi Carles Riba de poesia

Explicava ahir el poeta Josep Lluís Aguiló que, quan a Barcelona Sebastià Alzamora comentava que estava fent un llibre sobre una mona i un caribú, l’audiència sempre responia: "Aquests mallorquins...". Així les coses, però, aquella conversa entra la mona i el caribú (que per a qui no ho sàpiga és una espècie de cérvol) acabà guanyant el premi Carles Riba de poesia en la darrera Nit de Santa Llúcia. Ahir, amb el poemari gairebé tot just tret del forn, Sebastià Alzamora el presentava a la Setmana del Llibre en Català, que es du a terme aquests dies a Ciutat. Ho féu acompanyat per dos grans amics poetes: Pere Joan Martorell i el ja esmentat Josep Lluís Aguiló, amb qui protagonitzà un autèntic horabaixa poètic amb la lectura dels versos dels uns i també dels altres.

"Per mi tots els llibres són especials, però aquest ho és en particular", digué Sebastià Alzamora. "No és un llibre que s’hagi d’agafar des d’un vessant autobiogràfic però. Tot i que només ho sé jo, sí que respon a una etapa molt concreta de la meva vida i, de qualque manera, és un girar full que em fa il·lusió de presentar a Mallorca". La part visible és, en definitiva, una història d’amor entre un home i una dona: "Una història d’amor que passa per diferents etapes fins a arribar al final", aclarí Alzamora. Allò curiós, tanmateix, és que els dos protagonistes són una mona i un caribú, "dos animals –extrets de dues cançons dels Pixies– que són prou exòtics i em permetien una certa distància entre allò que sortia en els poemes i jo mateix", afegí l’autor, conscient que usava un recurs que ja inventà Ramon Llull en El llibre de les bèsties.

La part visible són 65 poemes en què, talment com exposà Pere Joan Martorell, "hi surt tot! Qualsevol tema es pot trobar entre els versos d’Alzamora: l’amor, el desig, la religió, la malaltia, la mort, la Mallorca actual... Temàticament, és un llibre total". Els tres poetes presents a la fira aprofitaren per desenvolupar també el seu vessant més rapsode i l’envelat de la Setmana del Llibre en Català, que ahir horabaixa gaudí d’un gran ambient, es convertí en un autèntic recital poètic. Era l’antesala del que vindria a continuació. Felip Munar hi presentà, de la mà de Jordi Cloquell, el seu llibre Jo vull ésser glosador (Documenta Balear, 2008). Mateu Matas Xurí i Macià Ferrer foren els encarregats, tot seguit, de tancar l’acte amb una brillant actuació de glosat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.