algo de nubes
  • Màx: 18.85°
  • Mín: 9.02°
18°

Nou projectes per a l'1% cultural

El ministre de Cultura i el de Foment signaren ahir el conveni per adjudicar els doblers a Patrimoni, que es resoldrà aquest mes

Els ministres de Cultura i Foment, César Antonio Molina i Magdalena Àlvarez, respectivament, rubricaren ahir dematí l’acord sobre la preservació del patrimoni històric i cultural de l’Estat a través de l’anomenat 1% cultural. Les Balears i Pitiüses no romanen al marge d’aquesta convocatòria i, de moment, nou projectes patrimonials opten a ser subvencionats amb aquesta partida que encara no s’ha concretat, segons fonts del Ministeri de Cultura. De poc ençà, aquestes ajudes sembla que han de ser el "salvavides" dels nostres béns patrimonials encar que, en realitat, són unes ajudes estatals cofinançades. L’any passat, sols tres projectes insulars obtingueren el vistiplau de Madrid per ser subvencionats. Enguany, però, la llista es podria ampliar fins a nou.

Aquesta xifra és la presentada pel director general de Cultura, Pere Joan Martorell, al subdirector de Patrimoni Històric de Madrid, Luis Lafuente. Val a dir que hi ha hagut moltes més propostes però que només nou han superat els tràmits exigits per Madrid: cinc a Mallorca, tres a Eivissa i una a Menorca. Així mateix, aquestes dades encara no són definitives, ja que la comissió mitxa formada pels ministeris de Foment i de Cultura s’ha de reunir a principi de març per assignar les partides definitives del primer trimestre d’enguany.

L’Ajuntament de Palma ha estat l’Administració illenca que més projectes ha presentat en aquesta convocatòria, encara que només dos han estat, de moment, aprovats per Cultura. El primer és la reforma elèctrica i d’il·luminació del castell de Bellver (amb un pressupost de 389.928 €), mentre que el segon fa referència a la rehabilitació dels panys de murada de la porta del Camp (pressupostat amb 425.869 euros). A més, la Conselleria d’Habitatge ha presentat un pla per a la reforma de l’arxiu i museu de l’educació a l’antic quarter General Luque d’Inca.

Els consells insulars

Per la seva banda, el Ministeri de Cultura també ha donat el seu vistiplau (encara hi falta el de Foment) a la rehabilitació de la comandància militar proposada pel Consell d’Eivissa i ara estudia la viabilitat del projecte museogràfic de la torre del Carregador. Així mateix, la major de les Pitiüses es podrà veure beneficiada amb una subvenció per restaurar les murades de Sant Bernat i Santa Tecla a Dalt Vila. Un projecte que té un pressupost de 599.355 euros. Pel que fa al Consell de Menorca, també s’ha afegit a la iniciativa. El 10 de febrer passat, els responsables del Govern balear defensaren davant Madrid la restauració de la teulada de l’antiga capella de Santa Àgeda, valoradas en 101.962 euros. Al marge n’ha quedat el departament que dirigeix Joana Lluïsa Mascaró, al Consell de Mallorca, que no ha efectuat cap proposta, tot i que en un primer moment varen estudiar la possibilitat de presentar-hi la redacció del projecte per a la carta de castells, cosa que no dugué a terme.

Quant a la iniciativa privada, dues són les propostes que compleixen tots els requisits. D’una banda, la presentada per la Fundació Tren de l’Art en col·laboració amb l’Ajuntament de Sóller per restaurar l’edifici de Can Prunera i la segona, la rehabilitació de la capella de Sant Bernat al monestir de la Real formulada pels missioners del Sagrats Cors. Aquesta darrers ja reberen l’any passat una ajuda estatal de 467.708 euros per a la remodelació i la consolidació del claustre del monestir, unes obres que foren paralitzades perquè s’havien iniciat sense arqueòleg ni restaurador i que ara podrien ser sancionades per Patrimoni del Consell.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.