algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

L'assassinat de la pintura

El museu d'art Modern de Nova York inaugura aquesta setmana Joan Miró: Painting and Anti Paiting un retrat a la dècada 1927-1937 de l'artista quan començà a fer feina amb nous mateirals

La declaració de Joan Miró, l’any 1927, de "jo vull assassinar la pintura" serveix de punt de partida per a l’exposició Joan Miró painting and anti painting 1927-1937 que, a partir d’aquest diumenge, es podrà veure al Moma, el Museu d’Art Modern de Nova York. Aquesta és la cinquena vegada que s’organitza una exposició sobre el pintor català a la Meca novaiorquesa de l’art modern. La seva primera retrospectiva fou el 1941, mostra que fou ampliada el 1959 i el 1973. Fa 15 anys, al 1993, coincidint amb el centenari del seu naixement, el Moma realitzà la darrera retrospectiva de Miró. Ara, a punt de celebrar el 25è aniversari de la seva mort, el centre del carrer 53 de Nova York ha tornat a apostar per l’artista finat a Mallorca el 1983.

Un total de 90 pintures, collages, objectes i dibuixos retraten una dècada de Joan Miró en la qual l’artista, amenaçat per una crisi d’expressió, començà a experimentar amb el collage i amb altres mètodes. Una dècada, la major part de la qual transcorregué a París, en què l’autor volgué trencar amb tota lapintura que el precedia.

"És una època —conta la comissària de l’exposició, Anne Umbland— plena de turments econòmics i polítics. Il·luminat per la seva idea d’assassinar la pintura, Miró es dedicà a reanimar, reinventar i radicalitzar el seu art". "El resultat –segons Umbland– és tan aviat intencionadament lleig com salvatgement bonic". Dos anys, 1927 i 1937, que han marcat dos punt cabdals en la vida de l’artista: "El 1927 marca el canvi amb el passat i el compromís de Miró d’usar materirals nous. El 1937 és el moment en què es retroba amb el seu temps", afirmà la comissària durant la presentació, a Nova York, de la mostra als mitjans de comunciació.

Les diferents peces que s’hi exhibeixen provenen majoritàriament de la Fundació Miró de Barcelona, i també del centre Pompidou de París. Moltes viatgen a Amèrica per primera vegada, com és el cas de Portait of a dancer que, també per primer cop des que sortí de l’estudi, es reunirà amb altres creacions de la sèrie Spanish dancers. Una de les obres més emblemàtiques de l’exposició és Naturalesa morta amb una sabata, descrita pels experts com a "al·lucinant" i que "marca la fi històrica d’una dècada" per al pintor, ja que fou el resultat de la seva decisió per prendre un rumb completament diferent, en un moment en què la Guerra Civil espanyola l’havia allunyat definitivament de Barcelona.

En total, s’hi poden veure dotze sèries creades entre 1927 i 1937, a París, Barcelona i Mont-roig. Per preparar aquesta retrospectiva, la comissària, Anne Umland, decidí visitar la biblioteca personal de Miró i l’arxiu, un fons de documentació per investigar sobre la figura de l’artista, i que es troba a la seu de la seva fundació de Barcelona.

Miró fa les Amèriques

Aquesta no és l’única exposició de Miró que en aquests moments es pot veure al continent americà. Avui mateix, s’inaugura al Museu d’Art d’El Salvador la mostra titulada Galeria d’antiretrats. Es tracta d’una col·lecció de vint-i-sis quadres i de quatre escultures de bronze realitzades entre els anys 1969 i 1978 i provinents, en la seva totalitat, de la Fundació Joan Miró de la Ciutat Comtal.

Activitats paral·leles

L’exposició Joan Miró Painting and anti painting és patrocinada, en part, per l’Institut Ramon Llull i per la Conselleria de Cultura de la Generalitat catalana. Són moltes les propostes que, al voltant de la mostra, duran el nom de Joan Miró a la metròpoli americana. Una d’aquestes activitats té lloc demà, al Catalan Center de la Universitat de Nova York. Allà, el nét del pintor, Joan Punyet i Miró, conversarà amb la comissària de la mostra, Anne Umbland, en una reflexió sobre la vida de l’autor català i l’art surrealista en general. També, d’aquí al mes de gener —que és quan finalitza l’exposició— s’oferiran conferències entorn de l’artista. A més, des de diumenge es pot veure la web www.moma.org/miro, per a una visita virtual de la mostra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sarah, fa mes de 15 anys
Gran Miró .
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente