algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Quatre guardons per la quarta nit dels Premis Mallorca

Quarta edició i quatre premiats. Aquest dilluns, al teatre Principal de Palma, es lliuraran els Premis Mallorca de creació literària i el Premi Teatre Principal de texts dramàtics. Si tot va segons està previst, serà el primer pic que s’entreguin tots quatre alhora.En la primera edició, l’any 2005, només es va entregar una distinció, la de poesia, perquè l’altra categoria, de narrativa, va quedar deserta. El 2006, es van poder atorgar ambdues. Per a la cerimònia de l’any passat, es va decidir fer coincidir els Premis Mallorca amb l’històric premi Teatre Principal de text dramàtics, però enguany s’hi afegeix el Premi de narrativa infantil i juvenil, de nova creació, amb obres adreçades a nins d’entre sis i dotze anys.

Nit de la llengua

La consellera de Cultura i Patrimoni del Consell, Joana Lluïsa Mascaró, va remarcar la voluntat d’aquests guardons de "donar prestigi a l’ús del català i a la creació literària feta en aquesta llengua", mitjançant una "nit de la llengua i la cultura catalanes".

Enguany hi ha hagut 20 obres en l’apartat de narrativa, 37 de poesia i 10 de narrativa juvenil. La guanyadora de la primera categoria s’endurà 70.000 euros i les altres dues 10.000 cada una. Pel que fa al premi de textos dramàtics, al qual aspiren 28 candidats, té una dotació de 6.000 euros. El president de la Fundació Teatre Principal, Joan Arrom, destacà que enguany s’ha demanat al jurat que esculli el vencedor sense centrar-se de manera exclusiva en el valor literari i cercant un text que es pugui representar al Principal.

Dones escriptores

La vetlada servirà per fer un homenatge a les dones escriptores a través de la projecció del document audiovisual Dona i literatura. D’altra banda, l’actor i director Pep Tosar, acompanyat per Maria Lorea, interpretarà textos mallorquins unint teatre i música.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marc Fuster, fa mes de 15 anys
Aquest fet "curiós" s'esdevé de tant en tant. Ha passat en alguns premis dels anomenats de prestigi i els guanyadors/es, habitualment, són autors/es d'aquells/es que s'omplen la boca parlant d'ètica i de moral. Fins i tot, d'aquells/es que són admirats/es arreu del territori lingüístic. En fi, persones respectades, amb qui ningú no gosa posar-s'hi per si de cas et foten la patacada al cul i vas a parar fora del "gremi". Ai vanitas!
Valoració:6menosmas
Per TONGO! TONGO! TONGO!, fa mes de 15 anys
JA HI SOM DINS LA BRUTA DINÀMICA DELS PREMIS LITERARIS! El passat dia 28 de juliol, Joana Lluïsa Mascaró i Rosa Barceló varen informar oficialment (vg. pàg. del Consell Insular de Mallorca, Departament de Cultura i Patrimoni) que el dia 2 de juliol havia finalitzat el termini de presentació als Premis Mallorca de Creació Literària i que, un total de 56 obres es presentaven als Premis Mallorca de Creació Literària. Transcric la notícia que va ser reproduïda per gairebé tota la premsa illenca:
"Un cop finalitzat el termini de presentació d'obres que marca el concurs, la Direcció Insular de Política Lingüística ha rebut 19 obres de narrativa (ATENCIÓ; DINOU!) i 37 de poesia".
Aquesta notícia es va reiterar arreu i, des del moment que es va publicar a la pàgina del Consell Insular (on encara la trobareu si feis via abans que facin el "pucherazo") compromet públicament la paraula de la seva Consellera de Cultura i de la Directora General. Aquesta va ser la dada oficial. Dia 6 d'aquest més (només fa 5 dies!) el Diari de Balears publicava un article (I ELS LLIBRES, ON SÓN?) qüestionant un premi d'altíssima dotació (el segon més ben dotat en català) que, en canvi, no té la contrapartida de l'edició. Però, a més de la sensata reflexió de Núria Martí, autora de l'article) tornava a donar la dada anterior: "Pel que fa a participació: 19 obres opten al premi de novel·la i 37 al de poesia." Una altra vegada, eren DENOU obres que optaven al premi de novel·la i 37 al de poesia.
Doncs ara resulta que avui, de cop, ha aparegut una obra nova de narrativa. Ja no són 19 les presentades, sinó 20. I la informació prové d'una roda de premsa de les mateixes persones que, a finals de juliol, varen dir, 19!
Evidentment, els qui sabem com va la cosa dels Premis Literaris podem endevinar molt bé què ha passat. Simplement, una vegada finalitzat el termini han facilitat entrar per la porta de darrera "l'obra guanyadora d'un/a autor/a consagrat/da". El resultat? Dilluns sabrem el nom de la persona "afortunada". Això passa en els premis malgarbats com aquest, sense tradició ni credibilitat. Arreu del món, els premis amb rigor (com el Vicent Andrés Estellés de Narrativa) tan bon punt ha acabat el termini, fan pública la relació dels títols de les obres admeses que s'adapten a les bases. En els Premis Mallorca no ha estat així. Ara hi ha una novel·la "de més" i, molt possiblement, és la guanyadora. Pot haver entrat per "invitació" d'algun polític (al·legant l'error de qualque funcionari), d'algun membre del jurat (al·legant pujar el nivell del concurs) o es pot haver presentat un "primera fila" que ha acabat una novel·la i se l'ha deixat passar per la porta nupcial. L'evidència de la mala gestió política del premi és monumental. La barra de la consellera i la directora general és gegantina. Ni una paraula sobre "l'ampliació" d'obres presentades. Curiós! Com si modificar TRES DIES ABANS DEL LLIURAMENT DEL PREMI, el nombre d'obres rebudes no fos digne d'explicació i comentari!
També pot resultar que cap o algun membre del jurat en tengui coneixement. Si en tenen, hauran d'explicar "l'error" a l'acta de lliurament del premi. El fet cert i segur és que aquí hi ha "marru" i el guardó d'enguany de narrativa fa molt mala olor. Millor dit, la persona que el guanyi romandrà sota sospita per si és l'obra número 20 de les suposadament presentades. És a dir, per si la guanyadora és l'obra que ha comparegut com un bolet!
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente