nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
20°

El Nobel més polèmic

Avui dilluns es farà públic el nom del premi Nobel en medicina. Durant tota la setmana es donaran a conèixer els diferents guardons. El de literatura ve precedit per unes desafortunades declaracions

Aquesta setmana el món se n’anirà a dormir amb sis savis més o, almanco, amb sis reconeixements més sobre la taula. L’Acadèmia Sueca ja ho té tot a punt per repartir, a partir d’avui, els prestigiosos premis Nobel, uns guardons que enguany han arribat amb un punt de polèmica literària. Tot començà a final de la setmana passada quan el secretari de l’Acadèmia Sueca, Horace Engdahl, declarà a l’agència de notícies nord-americana AP que "Europa és i serà el centre del món litererari" a diferència dels Estats Units, que fou titllat de tenir una literatura "insular" i "ignorant" que ni tradueix ni participa en el gran diàleg de la literatura. En paraules d’Engdahl "tenen un tipus d’ignorància que els limita.

 Són massa sensibles a les modes de la seva pròpia cultura de masses". A partir de les paraules del secretari, s’insinua així per què els premis Nobel tenen tan poca consideració envers els escriptors nord-americants, que només han estat premiats en cinc de les 60 edicions del premi: William Faulkner, 1949; Ernest Hemingway, 1954; John Steinbeck, 1962; Saul Bellow, 1976, i Toni Morrison, 1993.

El premi Nobel de literatura és el més prestigiós del món i està valorat en un milió d’euros aproximadament. Enguany, l’afortunat es donarà a conèixer aquest dijous, 9 d’octubre, i entre els seus principals favorits hi ha noms com l’italià Claudio Magris, el sirianolibanès Adonis, l’israelià Amos Oz, el nord-americà Thomas Pynchon i la canadenca Margarit Atwood. L’any passat, la vencedora fou l’alemanya Doris Lessing.

Més premis

Les revelacions dels premis de l’Acadèmia Sueca començaran avui amb la categoria de medicina i fisiologia. Demà, dimarts, es donarà a conèixer el premi Nobel de física; dimecres, el de química; dijous, el de literatura; divendres, el de la pau, i dilluns que ve, el d’economia. El premi Nobel de la pau és també un dels més populars i l’any passat anà a parar, amb certes crítiques, a Al Gore. Enguany no té cap favorit clar.

Després de donar a conèixer els vencedors caldrà esperar fins a dia 10 de desembre, quan tindrà lloc la gala d’entrega dels premis, que coincidirà, a més, amb el 60è aniversari de l’adopció a París de la Declaració Universal dels Drets Humans. És per això que alguns experts apunten que els noms dels guanyadors del Nobel 2008 tindran alguna cosa a veure amb aquesta fita històrica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan, fa mes de 15 anys
"els premis de lAcadèmia Sueca", ....desinformació total: l'Acadèmia Sueca, de la llegua com se suposa,"Els devuit", fundada per Gustau III, otorga només el de literatura.El d'economia no és cap premi Nobel en sentit estricte. I el de la pau el concedeix el Parlament...noruec (quan A. Nobel -i no nòbel- fundà els premis, Suècia i Noruega formaven una unió anomenada oficialment el regne unit de S. i N.) I afirmar que Doris Lessing és alemanya... vaja , no té per on agafar. Per informar, s'ha de saber primer . Per desgràcia , vosté no és única en el nostre petit país.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente