algo de nubes
  • Màx: 17.97°
  • Mín: 8.69°
17°

La casa del poeta, oberta als ciutadans

L'OCB inaugura avui la casa museu Can Alcover, convertida en un nou espai cultural

63502
Nova vida al 24 del carrer de Sant Alonso. | SERGE CASES.

N. MARTÍ. Palma.

Els versos de Joan Alcover han tornat a entrar a ca seva. El carrer de Sant Alonso 24, al barri de la Calatrava, lluirà des d'avui amb llum pròpia després de la inauguració de la Casa Museu Joan Alcover. Han estat molts anys, molts projectes i moltes il·lusions. Tantes com les que ara es fan realitat en trepitjar la casa de qui fou, en el seu moment, un dels poetes més nostrats de la cultura catalana.

El seu escriptori, els seus llibres, la seva ploma, resten ara immortalitzats en una fidel recreació de la seva llar i que, a partir de setembre, es podrà visitar de manera regular. «De moment aquest estiu convidarem les entitats o les nostres delagacions a visitar el centre» comenta Tomeu Martí, coordinador de l'OCB, i «a partir de setembre hi farem visites escolars i estarà obert al públic en general», indicà. De fet, el centre es vol convertir, a part de la seu institucional de l'OCB, en un actiu espai cultural al centre de Ciutat.

La visita de Can Alcover pot començar per la terrassa on, des de la mar a la Serra, es poden observar els diferents paisatges que inspiraren Alcover tot llegint-ne alguns dels versos resultants.

Entram a ca seva a través del rebedor, on hi ha representada la seva infantesa. D'aquí passam al saló de tertúlies on són rememorades, per mitjà d'un joc de llum i àudio, les principals figures que compartiren vida literària, social i política amb Alcover, tals com Rubén Darío, Miquel dels Sants Oliver, Santiago Rusiñol, Miquel Costa i Llobera, Joan Campins o Llorenç Riber, entre molts d'altres.

A través de la «baixada a les tenebres» davallam per les escales a una de les èpoques més fosques del poeta. Versos com «Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca; sens jo, res parlaria de la mitat que em manca; jo visc sols per a plànyer lo que de mi s'és mort», del poema Desolació, en són només un exemple.

La visita de Can Alcover es completa amb un audiovisual i la reproducció en gran format d'algun dels seus versos, on no hi falta tampoc La Balanguera, himne de Mallorca, escrit enmig d'aquestes mateixes parets. «Estam molt contents perquè hem sabut trobar l'equilibri entre el compromís de no trair la història i poder fer una cosa actual i moderna», esmentà Martí.

La Casa Museu de Joan Alcover s'inaugura avui vespre a les 20.00 hores. A partir de dilluns, l'OCB ha organtizat la Quinzena Alcover, amb conferències, presentacions i espectacles entorn de la figura d'un dels fundadors de l'escola mallorquina. Dissabte, amb motiu de la Diada per la Llengua i l'Autogovern, Can Alcover tornarà també a obrir les portes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.