algo de nubes
  • Màx: 32°
  • Mín: 25°
26°

Els colors dels Cossiers per a un dia gris i plujós

A Manacor ballaren per celebar la festa del Sant Crist

Els Cossiers de Manacor tal vegada són encara dels més desconeguts de Mallorca, però no per això són pitjors que els altres. A més, són els únics que conserven alguns elements peculiars com el ball dels Broquers.

Ahir horabaixa, a pesar de la pluja, els Cossiers sortiren per primera vegada enguany per celebrar la festivitat del Sant Crist. Els sis cossiers i la Dama interpretaren el seu repertori tradicional: La processó, El peuet, Els broquers, La Balanguera curta i La Balanguera llarga, acompanyats pels sons antics del flabiol i del tamborí.

La història dels Cossiers de Manacor assenyala, en suma, que els seus balls es poden veure cada mes de maig, en el marc de les fires i festes de primavera, d'aquí a dues setmanes. Els documents històrics ja parlen d'aquests dansaires l'any 1639 però la seva decadència, que es va originar en la Guerra Civil, va fer que a partir de 1944 els Cossiers manacorins es convertissin en història. Va ser l'obstinació d'un grup d'estudiants de magisteri que permeté que, a partir d'un treball universitari, la dansa es recuperàs. El treball va començar amb entrevistes amb antics cossiers, una recerca intensa als arxius municipals i la recollida de fotos històriques. Però de manera inexplicable l'eufòria d'aquests estudiants no cessava, i així començaren els assaigs, que culminaren el 30 de maig de 1981 a casa de la Cama.

Serà d'aquí a dues setmanes que els Cossiers tornaran a ballar a Manacor, en el marc de les fires i festes de primavera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.