L. ACEDO. Palma.
Amb un estil desenfadat i amb l'objectiu d'entretenir, Climent Picornell (Palma, 1949) recull alguns dels seus articles publicats en aquest diari sota el nom de Jardins d'altri (Ensiola editorial). La idea dels Jardins d'altri, que és el títol que dóna nom a l'obra i a alguns dels articles publicats per Picornell, sorgí quan l'escriptor llegí un llibre d'Adolfo Bioy Casares, a qui ara dedica aquest recull, De jardines ajenos, «una obra d'antiaforismes en la qual Bioy arreplegava dades de pertot, des del tango fins un a quadre que havia vist en una exposició, passant per frases de Shakespeare o una pel·lícula de cinema en cartellera».
Aquesta idea agradà tant a Picornell que començà a incloure en els articles que publicava en aquest diari algun Jardins d'altri «on apleg, cada dos mesos aproximadament, les notes del meu quadern d'escriptor», assenyalà l'autor. A Jardins d'altri l'escriptor recull «alguns d'aquells articles que amb el títol homònim s'han anat publicant en aquest diari» i en els quals juga amb les paraules, hi inclou metàfores, oxímorons i altres formes lèxiques.
Jardins d'altri «són devaneigs, coses que se'm van acudint, totes elles interrelacionades, en definitiva són cadenes entrellaçades d'idees i conceptes», assenyalà Picornell.
Dins el recull d'articles, realitzat per Guillem Frontera, el lector hi trobarà des d'idees de Newton, «el savi més important de la història», fins a un rànquing de les frases més citades del món del cinema, com «tocala un altre pic Sam» o «sempre ens quedarà París».
Picornell qualifica aquest recull com «l'antillibre d'aforismes». «L'obra no té res d'allò de 'coneix-te a tu mateix'», assenyalà l'escriptor. Així, el recull inclou coneguts refranys modernitzats, com «mentre hi ha VISA hi ha esperança» o «la cagaste Burt Lancaster». Aquest revull intenta ser «un desengolaframent del clàssic llibre de citacions».
Jardins d'altri es presentarà avui a les 20 h a la Casa de Cultura de Muro.