algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Gabriel Llompart i Moragues, membre de la Reial Acadèmia de Sant Jordi

L'historiador mallorquí és investit a Barcelona pel seu coneixement de la pintura medieval de l'Illa

73296
Gabriel Llompart, dimecres a Barcelona.

C.DOMENEC. Barcelona.

L'historiador Gabriel Llompart fou nomenat dimecres a Barcelona membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. El president de l'entitat, Jordi Bonet, lliurà a l'erudit mallorquí la insígnia i el diploma d'honor de l'acadèmia. El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé, presentà Llompart com a membre de l'Acadèmia per Palma.«Sense el món mallorquí, l'ampli món de la cultura catalana no tindria sentit ni al terreny literari ni a les arts plàstiques», dissertà Travé, qui es queixà que «l'Acadèmia recordi poc les Balears». El 1932 l'entitat va elegir el pintor Anglada-Camarasa per Palma i el 1965 l'arquitecte Gabriel Alomar per Madrid.

Travé recordà que l'any 1974, l'homenatjat «publicava el primer dels quatre volums de la seva tesi doctoral La pintura medieval mallorquina. El seu entorn cultural i la seva iconografia». Travé mantingué que «la seva història sobre la pintura gòtica mallorquina és una obra capital per a l'estudi d'una època i un espai de l'art català absolutament necessari per veure clares les íntimes relacions entre el món insular i el peninsular de la Catalunya medieval».

«L'obra de Llompart té una conclusió del major interès científic amb un catàleg de tota la pintura medieval mallorquina», afegí el director de l'Arxiu Nacional, qui recordà «la producció de gairebé 400 títols entre llibres i articles, que s'han submergit en la cultura local i ha estudiat tots els camps de l'art i les tradicions de la seva illa».Per la seva part, Llompart recordà «la primera vegada que vaig arribar a Barcelona, per estudiar el primer curs de Filosofia i Lletres», un moment en què, digué l'historiador, « ja m'hi vaig sentir relacionat des del principi». D'aleshores ençà el mallorquí no ha deixat de «freqüentar els centres de cultura i coneixement».

El religiós va explicar que «és necessari adaptar-se sempre a les circumstàncies» i va revelar que «he arribat a tenir un grup d'amics a Barcelona i Madrid que m'han ajudat en totes les meves investigacions». Amb ironia, Llompart es va compremetre a «oferir la meva col·laboració a partir d'ara a l'Acadèmia, encara que fins a cert punt perquè tenc 81 anys».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.