algo de nubes
  • Màx: 12.87°
  • Mín: 7.77°
12°

Deu anys recuperant l'art d'improvisar

L'Associació Canonge de Santa Cirga celebra el desè aniversari amb una nova Mostra de glosat

«Fa deu anys a Mallorca sols quedaven tres glosadors, la majoria de vuitanta anys. Avui aquesta xifra ja arriba als vint-i-cinc!» Felip Munar no pot amagar la seva joia en parlar de l'estat actual del cant improvisat.Han passat deu anys d'ençà que es creà l'Associació Canonge de Santa Cirga, una entitat amb arrels manacorines que pretenia vitalitzar i dignificar la cultura popular. Ha plogut bastant en aquesta dècada i una de les coses de les quals Felip Munar es mostra content és de la recuperació del cant improvisat. El primer cap de setmana d'abril les gloses tornaran a ser protagonistes i recorreran els diferents pobles de l'Illa dins el marc de la X Mostra internacional d'improvisadors.

Glosadors mallorquins, improvisadors brasilers i argentins, corrandistes del Principat, imporvisadors de la Toscana i versadors de Canàries mostraran el seu art en un certamen que enguany tindrà més ressò arran de l'aniversari de l'associació. Els actes però s'iniciaran dissabte dia 29 al Molí d'en Polit de Manacor. Canonge de Santa Cirga ha organitzat una l'exposició que, sota el títol «10 anys de mostres a Mallorca», fa un ampli recull de l'activitat cultural que ha generat l'associació en aquests anys de feina, fent especial esment a la importància de les gloses tant en el passat com en el futur.

Les veus ben esmolades dels improvisadors es deixarant sentir a partir del 3 d'abril a quatre localitats diferents. Dijous a l'Auditòrium d'Alcúdia; l'endemà dia 4 a Sa Congregació de sa Pobla; el tercer dia al Teatre de Manacor i diumenge a Campos. En total vint-i-vuit cantaires i músics d'arreu del món faran part d'aquesta mostra que de cada vegada té més adeptes. L'acte central d'aquestes jornades de cultura popular tindrà lloc dissabte dia 5 a Manacor, quan s'entregarà la Ploma d'Or del Canonge a l'escriptor Gabriel Janer Manila «per la seva aportació al camp de la cultura popular i en especial al cançoner», explicà ahir Felip Munar. Així mateix, l'associació també retrà un sentit homenatge a dos personatges també amants de la cultura popular que han finat enguany: Antoni Roig, ànima i empenta d'Al Mayurqa i el professor maltès Gorg Mifsud-Chircop.

També durant aquests dies s'entregaran els diplomes de la VII Mostra escolar de gloses en què enguany hi han participat més de 700 joves de tretze centres educatius d'arreu de l'Illa. Una mostra que pretén deixar la seva petjada entre els més joves perquè la baula de la improvisació continuï viva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.