algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 22°
24°

La veu del baríton Van Dam es conjuga amb el piano del manacorí Toni Parera

«Les trente-trois noms de Dieu» de Marguerite Yourcenar cobren vida avui vespre

101278
Ahir assajaren a l'església de Sant Felip Neri el baríton i el pianista.

L'església de Sant Felip Neri de Palma acull avui vespre, a les 21.00 hores, el concert protagonitzat per la veu del baríton belga Jose Van Dam i el pianista i compositor manacorí Antoni Parera Fons dins el marc de la IX Setmana de música religiosa. Ambdós artistes donaran vida, amb els seus respectius instruments, a l'obra , de Marguerite Yourcenar. El segon concert de la setmana, dia 18, el protagonitzarà la coral de la UIB, dirigida per Joan Companys.

Amb un disc editat de les peces, encàrrec de la Setmana de música religiosa de Conca, la seva música arriba avui a Palma amb «l'experiència d'haver compactat veu i música», assenyalà Van Dam. Els versos de Yourcenar, que recorden els japonesos, cobren vida de mans de Van Dam i Parera. El pianista manacorí ha compost trenta-tres cançons miniatures que se succeeixen a vegades enllaçant-ne una amb la següent. «És una obra tancada amb un començament, temes que formen petits blocs, moments de clímax i un final», assegurà Parera, qui també afegí que serà la primera vegada que s'interpretarà aquesta peça a Mallorca. Es tracta d'un concert al qual dóna veu el baríton que s'estrena com a visitant de l'Illa «i m'agrada molt el que he vist», assenyalà.

Per Van Dam, ha estat un «repte» donar veu als poemes de Yorcenar, «ha estat fàcil i difícil alhora», apuntà. «Es tracta d'una peça vocalment molt francesa i musicalment amb reminiscències de Debussy o Foret. És una obra que marcarà», sentencià Van Dam Pel baríton, el fet d'estar acompanyat únicament per un piano no és l'ideal, «però és el millor després d'una orquestra».

En els quaranta-set anys que Van Dam treballa dins el món de la música, el baríton creu que «professionalment he fet sempre tot allò que he volgut. Ara el que em fa falta són vacances». El baríton, que debutà a l'Òpera de París l'any 1961 amb el paper del mestre de música Don Basilio a , es presenta a Palma amb una exitosa carrera vocal que l'ha duit des del Covent Garden de Londres fins a La Scala de Milà, l'Òpera Estatal de Viena, el Teatro Colón de Bons Aires o el Metropolitan Opera de Nova York, entre d'altres.

Els personatges que ha interpretat «m'han ajudat a ser el que som», assegurà el mestre que destacà per davant de tot «l'amor i l'humor d'aquells que he interpretat, com Golaud, Hanssax, Simon Bocanegra o Mefistófeles». Malgrat que el baríton manifestàs que necessitava unes vacances, la vida professional de Van Dam no atura i entre els seus projectes més immediats hi ha el de participar a l'òpera , el juny a Brussel·les, un recital de melodia francesa a Madrid l'abril, un altre recital a Viena, un personatge de l'òpera a París i pujar a un escenari de la capital belga en el qual interpretarà un dels papers de l'obra .

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.