algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Les grans similituds entre la Terra i Mart en una exposició comparativa

El CaixaFòrum ofereix les imatges més impactants del planeta roig

El planeta Mart s'ha convertit en el gran mite i misteri de principis del segle XXI. Fins a cinc expedicions s'hi han enviat per investigar-lo de prop i dues, fins i tot, han trepitjat terra i han recorregut la geografia marciana, de la qual ens n'han oferit imatges tan impactants com familiars a la vegada. Tampoc no sembla gaire lluny el dia que la NASA decideixi enviar-hi una tripulació humana, encara que per fer-ho (i aquest és per ara el principal escull) es necessiti un viatge de dos anys de durada.

Les similituds i les diferències entre el planeta vermell i la nostra terra queden ara reflectides en l'exposció Mart-Terra, que des d'avui es pot veure al CaixaFòrum de Palma. Una oportunitat única de, com precisà Ignacio López, sotsdirector de l'Àrea de Medi Ambient i Ciència de la Fundació la Caixa, «poder tocar literalment un tros de Mart a Palma».

Les espectaculars imatges que els diferents robots han enviat des de Mart posen de manifest que Mart i la Terra no són tan diferents com sembla. I això és precisament el que ens vol donar a conèixer aquesta mostra a través d'imatges en paral·lel en què el desert del Sàhara i les dunes de Mart, l'arxipèlag de Hawaii i els volcans del planeta roig o les tempestes de vent dels dos paratges ens poden arribar a confondre els papers.

Però, igual que les semblances, les diferències entre ambdós planetes també són evidents. Així, tot i que el dia a Mart continua tenint 24 hores, per fer la volta al Sol necessita 687 dies, ja que la seva distància respecte a l'astre és 78 milions de quilòmetres més gran que la que hi ha entre la Terra i el Sol.

També les condicions atmosfèriques són diferents. I mentre que aquí gaudim d'una temperatura mitjana de 15 graus positius, a Mart estan a 55 graus sota zero i la pressió atmosfèrica és de només 7,1 hPa (respecte dels 1.013 de la Terra), fet que impossibilita l'existència de vida i d'aigua corrent a la superfície. Malgat això, tot fa pensar que en el passat Mart era habitable i que, a l'interior, encara hi ha avui dia reserves d'aigua que s'evaporen tot just sortir a la superfície.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.