algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

Noves vides per al fons marí de Cuba

Científics de les Canàries troben 40 espècies de mol·luscs no vists mai fins ara

Un equip hispanocubà d'investigadors ha trobat a Cuba 40 espècies de mol·luscs marins noves per a la ciència, entre les quals figura un llimac marí cec, i a més ha descobert caragols especialment estranys, propis d'aigües més profundes, refugiats en coves submarines.

El projecte d'investigació es realitza a la península de Guanahacabibos, a l'extrem occidental de Cuba, on ja s'han inventariat 753 espècies de mol·luscs, gairebé la meitat de les que es coneixen en tot l'arxipèlag cubà. Aquesta dada suposa que en aquest petit enclavament, el litoral del qual és a penes un 1 per cent del total de les costes de Cuba, hi pot haver representat el 50 per cent de la diversitat marina de l'arxipèlag.

«És un lloc molt ric perquè hi són representats tots els ecosistemes marins tropicals, des de manglars amb fons fangosos al nord fins a petites plataformes amb grans penya-segats submarins que cauen a 600 metres de profunditat, i esculls perfectament conservats», explica el biòleg Leopoldo Moro.

En la profunditat de les esquerdes i dels canals submarins de la península, els investigadors hi han descobert molts de «micromol·luscs -de dos centímetres fins a un mil·límetre, a penes- no coneguts anteriorment i alguns dels quals es troben encara en procés de descripció.

Els científics hi han localitzat exemplars propis d'altres zones del Carib que encara no havien estat esmentats a Cuba, i altres de desconeguts, propis d'aigües més profundes, que troben a l'interior de les coves submarines l'hàbitat adequat per ampliar la seva distribució cap a la superfície, i que són animals de nova descripció.

Entre la producció científica que ha generat aquest projecte, a més dels articles on es descriuen les 40 espècies noves, hi ha una exposició fotogràfica divulgativa que recorre Cuba, i que és premi nacional d'educació ambiental.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.