algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

Una sonda de la NASA detecta allaus de gel al pol nord de Mart

Es desconeix l'origen d'aquestes precipitacions captades el febrer

Mart no deixa de donar sorpreses i el seguiment continu que diverses sondes orbitals fan de la seva superfície ha ofert la primera imatge presa en temps real d'allaus a prop del pol nord del planeta vermell. Concretament, la imatge presa per la sonda espacial mostra un nigul fumejant que llisca per un pendent, on una enorme massa de gel i la pols s'ha precipitat.

Segons informacions de la web de la NASA, la imatge fou presa el 19 de febrer i és una de les 2.400 fotos que la càmera d'alta resolució HiRISE de la sonda ha realitzat fins ara.

Ingrid Daubar Spitale, de la Universitat d'Arizona, a Tucson, que ha analitzat centenars d'imatges enviades per aquesta sonda, fou la primera persona a qui va arribar la primícia marciana. «Realment em va sorprendre», digué. «És molt important poder veure una cosa tan dinàmica com una allau a Mart. La major part del que hem vist sobre el planeta vermell no ha canviat en milions d'anys».

La càmera HiRISE està enfocant de manera repetida punts preseleccionats de Mart per observar-hi canvis estacionals. Emperò el principal objectiu per al 19 de febrer no era el lloc on es va descobrir l'allau. La imatge completa mostra una porció d'uns 6 quilòmetres d'ample i més de 60 de llarg, a una latitud de 84 graus nord. Se sap que la capa vermellosa en la qual es troba el pendent de 700 metres on es va produir l'allau era rica en aigua gelada. Tanmateix, no es pot donar una explicació del mecanisme que ha desencadenat aquest fenomen. «Planejam ara prendre més imatges de la zona per investigar el canvi estacional a Mart i veure si aquest tipus d'allaus es produeixen durant tot l'any o només a començaments de la primavera», va declarar Patrick Rusell, col·laborador des de la Universitat suïssa de Berna.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.