cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Arrenca la Setmana literària amb més presència que mai de públic i polítics

Gerard Quintana apel·là a l'amor a les paraules i al català en un pregó gens polític

80722
Martorell, Barceló, Garcies, Mascaró, Armengol, Quintana, Galmés, Colom, Tous i Barceló a l'acte inaugural.

Més gent que mai. La carpa de la Setmana del llibre en català, ubicada al pati dels Homes de la Misericòrdia, acollí ahir capvespre una gentada que no es volgué perdre el pregó inaugural a càrrec del cantant Gerard Quintana. Les cadires no foren suficients, no només per al públic, sinó també per la teringa de representants polítics tant del Consell com del Govern que hi assitiren.

Passaven les sis de l'horabaixa quan Amadeu Corbera, del Gremi de Llibreters, donà la benvinguda als assistents a la carpa de 750 metres quadrats, que durant deu dies posarà a l'abast dels ciutadans més de 25.000 títols en català. El canvi d'horari de l'acte inaugural, que passà a ser el capvespre en lloc del migdia, fomentà aquesta bona acollida de gent a l'acte literari.

El pregó de la Setmana no tingué res a veure amb el de l'any passat, amb una Antònia Vicens que deixà anar trons i llamps sobre la política lingüística i sobre la destrucció del territori del Govern Matas. El discurs de l'excomponent de Sopa de Cabra fou molt més pausat. El seu amor a la literatura i la seva llengua, la catalana, foren els eixos principals de Quintana. Una llengua que «fa segles que neda contracorrent com un salmó que cada any aconsegueix deixar la seva empremta amb un esforç afegit».

La presidenta del Gremi de Llibreters, Marian Colom, també parlà en aquest sentit en recordar a l'auditori «la importància de la cultura escrita en català i més si tenim en compte que la castellana té l'avantatge de tenir el suport mediàtic i de l'Estat». La presidenta del Consell, Francina Armengol, també féu una defensa de la llengua pròpia i de la seva literatura, «una mostra del que som com a poble i del que hem fet», explicà.

La germana petita de la literatura en català, la poesia, també tingué el seu moment protagonista.Per cloure el pregó, Quintana comparà l'amor amb la lectura i especialment amb les lletres de Miquel Àngel Riera, de qui recità un poema. A l'acte inaugural, hi varen assistir, a més de la presidenta i de la vicepresidenta del Consell, Francina Armengol i Joana Lluïsa Mascaró; la consellera Bàrbara Galmés; els directors generals Margalida Tous i Pere Joan Martorell; el conseller insular Joan Lladó; els directors insulars, Maties Garcies, Pere Fullana i Rosa Barceló; o el portaveu del PSM Biel Barceló.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.