cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.26°

Palma recorda Jovellanos en el 200è aniversari de l'alliberació de l'il·lustrat

L'Ajuntament de Ciutat inaugurarà de manera oficial l'Any Jovellanos dia 5 d'abril

79514
L'il·lustrat fou declarat fill adoptiu de Palma l'any 1891.

M.M.RAYÓ. Palma.

El 5 d'abril s'inaugurarà oficialment l'Any Jovellanos, celebració amb què l'Ajuntament de Palma homenatjarà durant tot el 2008 la figura de Gaspar Melchor de Jovellanos. «Aquest fou el dia en què l'il·lustrat va ser alliberat de l'empresonament al Castell de Bellver», afirmà ahir la regidora de cultura, Nanda Ramon, afegint que «es tracta d'una data feliç» que justifica que Palma commemora el 200è aniversari de l'alliberament de l'escriptor en comptes de recordar l'aniversari de la seva mort, com faran al 2011 altres comunitats autònomes que tingueren una significació especial en la vida de Jovellanos. D'aquesta manera, i malgrat que algunes de les iniciatives incloses dins l'Any Jovellanos ja s'han iniciat, la majoria d'elles estan per començar i algunes «s'allargaran fins i tot dins l'any 2009».

Ramon, acompanyada del comissari i coordinador de l'any commemoratiu, l'historiador Pere Fullana, destacà l'especial importància que tindran les diferents publicacions que es faran al llarg del 2008 i que esdevenen un recurs essencial per deixar constància dels projectes desenvolupats. L'edició d'una biografia sobre la figura de l'il·lustrat, la publicació de diversos monogràfics, d'una tesi doctoral o de la correspondència que l'escriptor mantingué amb persones de Mallorca, són només alguns dels documents que veuran la llum en el marc de l'Any Jovellanos.

Les exposicions seran una altra de les propostes realitzades per la commemoració del 200è aniversari de l'alliberament del pensador. D'aquesta manera, mentre que ja hi ha una mostra en format d'auca itinerant per diverses escoles de Mallorca, els mesos de setembre i novembre s'inauguraran dues exposicions més sobre la figura de Jovellanos, la primera amb un caràcter més generalista i que aportarà una panoràmica sobre l'obra mallorquina de l'escriptor, i la segona amb un perfil més documental, preparada per l'Arxiu Municipal.

Un curs de pensament, coordinat per la Universitat de les Illes Balears i Sa Nostra, i la duta a terme de tertúlies a Can Marquès en què es parlarà d'art, música, literatura o ciències naturals, també formaran part de l'Any Jovellanos. A més, la regidoria d'Educació del Consistori de Palma oferirà, per la comunitat educativa, itineraris guiats per a escolars i famílies i un curs de formació del professorat per donar a conéixer a fons la figura de l'il·lustrat. També l'audiovisual servirà durant el 2008 per difondre la personalitat i l'obra de Jovellanos, mitjançant dos documentals centrats en la figura de l'escriptor i els presoners a Cabrera i la seva obra.

Per tot això, l'Ajuntament de Palma, que és la principal institució promotora de l'Any Jovellanos, comptarà amb el suport d'entitats com la Conselleria d'Educació i Cultura, el Consell Insular de Mallorca, l'Institut d'Estudis Balearics, Sa Nostra o la UIB, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.