algo de nubes
  • Màx: 13.35°
  • Mín: 7.77°
13°

Investigadors volen obrir la tomba de Jaume I per analitzar-ne les restes

Pretenen demostrar l'autenticitat dels ossos que reposen a Poblet

Un grup d'investigadors preveu enguany iniciar els tràmits necessaris per analitzar les restes de Jaume I, enterrat al monestir de Poblet (Tarragona) i comprovar així la seva autenticitat. Per a això, demanaran l'obertura del seu sepulcre a l'abat del temple, que ja ha expressat la seva oposició que el cadàver sigui exhumat, ja que «els morts són on estan i han de descansar».

Els treballs d'investigació, que coincidirien amb el vuitè centenari del naixement del Conqueridor, se centraran a examinar quin dels dos cranis que es troben al sarcòfag del monarca pertanyen a aquest i si l'esquelet correspon també a qui fou rei de Mallorca entre 1229 i 1276, segons manifestà una de les investigadores i genetista vinculada al projecte, Assumpció Malgosa.

Tanmateix, els científics són conscients de la paciència que requereix un projecte d'aquestes característiques ja que, encara sense haver sol·licitat l'obertura del sarcòfag, s'han topat amb les reticències de l'abat, Josep Alegre, qui ha mostrat el seu desacord a l'exhumació de les restes. No obstant això, el religiós assegura no tenir constància de la intenció dels científics, ja que «es parla molt del tema, però encara no m'han demanat res».

«I en cas que em demanin l'obertura del sepulcre, la meva resposta serà no», etzibà rotundament Alegre, en declaracions a Europa Press, i defensà la custòdia de la tomba. «Sempre hi ha hagut tafaners entorn del sepulcre del Conqueridor, però crec que no seria convenient obrir-lo», afegí l'abat, qui va afirmar, tanmateix, no tenir «cap interès a obstaculitzar les investigacions».En concret, la petició per a l'obertura del sarcòfag haurà de transmetre's a Alegre, que posteriorment haurà de convocar el Patronat de la Corona d'Aragó, encarregat de consultar la sol·licitud i dictaminar sobre la qüestió.

Els dubtes sobre l'autenticitat de les restes es deuen al fet que els panteons dels reis de l'antiga Corona d'Aragó foren saquejats al segle XIX, pel fet que els ossos de més de cent monarques es dispersaren i barrejaren. Per aquest motiu, els científics hauran de realitzar l'anàlisi de l'ADN del Conqueridor com també cercar restes de familiars per comparar-los. «Esperam que enguany puguem dur a terme els treballs d'investigació», incidí Malgosa, que recordà que el mateix equip està treballant en la identificació del cadàver del príncep de Viana, també enterrat a Poblet i per al qual sí que han aconseguit els permisos necessaris. «Estam immersos en aquest projecte des de fa anys i amb això de Jaume I també hem d'anar a poc a poc».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.