algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Fragments d'una gran bolla de foc

Recuperen per primer pic a l'Estat bocins d'un meteorit eucrita

Investigadors espanyols presentaren ahir 16 fragments procedents d'un meteorit tipus eucrita (roca basàltica) per primera vegada recuperat a l'Estat espanyol i batejat com a Port Lápice, amb referència al lloc on va caure, a la província de Ciudad Real. En total, els científics disposen de 20 trossos del bòlit, que va ser albirat el passat 10 de maig de 2007 a gairebé tota la Península i del qual només es coneix l'existència de vuit de les mateixes característiques a tot Europa.

L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, Josep Maria Trigo, va explicar que els fragments, amb una mida entre 0'5 i 4 centímetres i entre 0'1 i 10 grams de pes, podrien tenir el seu origen a l'asteroide Vesta. En conjunt, tenen per a la seva investigació uns 150 grams de massa.

Així mateix, va assenyalar que el meteoroide tenia un diàmetre inferior a mig metre per la qual cosa, a una velocitat d'entrada típica d'uns 20 quilòmetres per segon, va haver de desprendre una energia durant l'impacte d'una centena de quiloton de TNT, el terrabastall del qual es va poder escoltar des de poblacions situades a diversos centenars de quilòmetres.

Un altre dels participants en la investigació, José María Mediedo, de la Universitat d'Huelva, va explicar que el 10 de maig es va col·lapsar l'112 amb trucades de ciutadans que havien vist una bola de foc al cel. El fenomen es va observar des d'Albacete, Ciudad Real, Conca, Madrid, Múrcia, Màlaga, Sevilla, Toledo i València. Van tardar des del juliol fins al setembre a recollir els fragments, a raó d'un cada cinc dies, donada les dificultats de recuperació. Fins al moment no s'ha determinat la seva òrbita exacta. Tanmateix, s'ha determinat la seva trajectòria atmosfèrica i el seu radiant en la volta celeste, la qual cosa aportarà pistes sobre la seva procedència. La darrera vegada que es va recuperar un fragment de meteorit a l'Estat espanyol va ser a Palència el 2004.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.