ANDREU MIR GUAL. Palma.
A la plaça del Convent de Manacor, hi trobam una de les peces arquitectòniques de més valor de tot el barroc existent a l'Illa: l'església de Sant Vicenç Ferrer. «Aquesta construcció esdevé la vertadera joia edificatòria de tot el municipi manacorí», confirmava mossèn Andreu Genovart, que participa activament en les tasques de rehabilitació i millora del temple.
No debades, els mèrits artístics d'aquest conjunt estan a punt de ser reconeguts gràcies a la imminent declaració de l'edifici com a Bé d'Interès Cultural. Així mateix, aquestes obres estan pendents de determinats cobraments, en concret tres, per part del Govern balear.
Es tracta d'una construcció d'estil barroc que data del segle XVI (1576) i que compta amb una planta basilical d'una sola nau en la qual apareixen fins a vuit capelles entre els contraforts i la seva volta de canó, la qual es recolza sobre un conjunt d'arcs de mig punt. Tal vegada, un dels elements a destacar sigui l'altar que apareix coronat amb una imatge policromada del sant que dóna nom a l'església manacorina. D'entre les capelles, destaca la del Roser, que va ser construïda a finals del segle XVII (1692-1697).
Paral·lelament al seu tarannà artístic, el temple compta amb un cert interès històric ja que aquesta edificació fou aixecada i habitada durant segles per part de la comunitat dels predicadors. Fou durant la primera meitat del segle XIX quan, amb motiu de la desamortització de Mendizábal, els dominics hagueren de cedir la propietat de l'immoble a l'Administració.
Així doncs, la vàlua de tot aquest elenc de mèrits, ha provocat la posada en funcionament d'un procés de reforma, tot com a conseqüència que el temps ha anat minimitzant les virtuts d'una de les relíquies que conformen el patrimoni col·lectiu del Llevant mallorquí.
La iniciativa posada en marxa per part de l'Església de Mallorca ara fa uns anys, pretenia aconseguir tot un seguit de plusvàlues, en part del llegat artístic i cultural que conformen esglésies, convents i d'altres obres pertanyents a aquesta institució secular. En aquest sentit, emmarcat dins el pla de ruta programat pel Bisbat mallorquí, es contemplava de manera explícita la recuperació d'aquesta església fundada per la comunitat dominica segles enrere a Manacor. Les previsions del projecte naixien amb la idea de reformar distints espais dins el mateix temple, de manera que no fossin tots els racons d'aquest peculiar indret objecte de rehabilitació.
D'aquesta manera, les dues façanes que formen part de l'immoble (la de la part posterior i també la de la part davantera), la teulada, el campanar i els terradets existents damunt les capelles que ornamenten el conjunt són els elements que aquesta iniciativa pretén renovar.
A hores d'ara, ja hi ha part destacable de les obres acabades o en procés d'acabament; de fet, les tasques de reposició de la teulada ja s'han clausurat i les feines en pro de la millora de la façana davantera i del campanar estan avançades. Tot i això, encara estan pendents altres treballs com ara els de la façana posterior.
Tal i com és de suposar, estam davant una empresa que s'acompanya d'unes despeses certament rellevants. Així, els pressupostos inicials -planejats ara fa dos anys- contemplen que els costos derivats de l'execució de les obres s'aproximen als 622.000 euros. Davant aquesta realitat, els membres del Bisbat de Mallorca s'adreçaren a les distintes branques de l'administració per tal de poder aconseguir ajudes que permetessin suavitzar la magnitud d'aquestes xifres.
Tal i com ha fet saber un dels principals integrants en el projecte de rehabilitació de l'església de Sant Vicenç Ferrer, mossèn Andreu Genovart, aquest projecte encara es troba a l'espera d'algunes de les ajudes plantejades en les etapes primerenques del projecte. En relació a aquest tema, el mateix Genovart, confirma que ja s'han rebut les subvencions procedents de la institució municipal les quals ascendeixen fins a un total de 60.000 euros. Endemés, s'han aprovat les ajudes procedents del Consell Insular de Mallorca que està previst que contribueixi amb 80.000 euros amb vista a les tasques projectades a la façana principal de l'edifici manacorí.
Amb tot però, la problemàtica rebrota quan passam a parlar de les subvencions esperades de la màxima institució autonòmica, el Govern balear. Tanmateix, durant l'anterior legislatura, l'Executiu presidit per Jaume Matas, va signar el conveni amb el Bisbat per a la restauració i recuperació de distints immobles eclesiàstics els quals fossin d'interès rellevant. El temple de Sant Vicenç Ferrer es va incloure en aquest catàleg, i la subvenció era d'uns 370.000 euros (gairebé un 60% del pressupost total de les obres). Fruit d'aquesta trobada, s'arribà a l'acord que els cobraments s'anirien efectuant a mesura que fossin presentades i tramitades les certificacions d'obres pertinents.
Amb tot, el descontentament mostrat per part de Genovart, radica en el fet que s'han presentat quatre certificats del 2006 ençà i només se n'ha cobrat un, fet que comença a inquietar alguns dels promotors de la iniciativa.
Per part seva, la Conselleria d'Educació i Cultura, a través de la Direcció General encapçalada per Pere Joan Martorell, associa aquests retards a problemes interns derivats de les costoses activitats burocràtiques que es deriven dels canvis de Govern.
Tot i això, Catalina Ferrando, cap de departament de Cultura del Govern, va voler llançar un missatge de serenor al·legant que «de ben segur, en un període màxim de dos mesos s'efectuaran els ingressos relatius a les subvencions previstes pel conveni». Ara serà necessari doncs esperar i que les obres no s'aturin.