L'espanyol Adolfo Nicolás va ser elegit dissabte en un conclave secret com el «papa negre» dels jesuïtes, nom que rep el superior de la major i potser més influent, polèmic i prestigiós orde catòlic. Nicolás, de 71 anys, dirigeix les operacions dels jesuïtes a l'est d'Àsia i Oceania des de 2004 i ha passat gran part de la seva carrera a Pròxim Orient després de ser ordenat a Tòquio el 1967.
L'orde va dir en un comunicat que Adolfo Nicolás havia estat elegit per succeir el pare Peter-Hans Kolvenbach, que va rebre permís del papa Benet XVI per retirar-se del lideratge de la Companyia de Jesús a 79 anys. Els superiors jesuïtes són coneguts com a «papes negres» perquè, com el pontífex, exerceixen influència en tot el món i habitualment mantenen el càrrec per tota la vida i perquè la seva senzilla sotana és negra, davant la vestimenta blanca del papa.
La història de 468 anys de la Companyia ha inclòs sovint tempestuoses relacions amb la Ciutat del Vaticà. El predecessor de Benet XVI, el papa Joan Pau II, creia que l'orde s'havia fet massa independent, esquerrà i polític, sobretot a la zona de Llatinoamèrica.
L'holandès Kolvenbach va rebre un gran nombre d'elogis generalitzats per reconduir les relacions amb la Ciutat del Vaticà durant els seus anys al lloc, després dels conflictes entre el seu carismàtic antecessor basc, el pare Pedro Arrupe i el papa Joan Pau II. Kolvenbach també va haver d'afrontar el declivi de les vocacions sacerdotals i la preocupació pel futur de la Companyia fundada per Sant Ignaci de Loiola el 1540.
A la dècada de 1960, l'orde masculí va assolir un màxim de 36.000 membres a tot el món. Actualment té uns 19.200 integrants implicats en tasques d'educació, ajuda als refugiats i altres serveis socials, entre d'altres.