muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.07°
12°

Montpeller inicia al febrer els actes per commemorar el naixement de Jaume I

Representants de Mallorca, Catalunya, Aragó i València estan convidats a la cita

59292
Castell de Carcassona, seu del poder de Simó de Montfort, que va tenir com a hoste forçat un rei En Jaume infant.

La vila de Montpeller inicia el proper dia 2 de febrer els actes d'homenatge al rei Jaume I amb motiu del vuitè centenari del seu naixement. Uns esdeveniments que comencen al bressol on la matinada de l'1 al 2 de febrer Maria de Montpeller donà a llum el primogènit de Pere el Catòlic, i que en el decurs del 2008 s'aniran succeint en diversos indrets relacionats amb les conquestes del mític Conqueridor. La Societat Arqueològica de Montpeller ha estat la primera a organitzar un seguit d'actes per celebrar la fita històrica, en els quals estan convidats representants de Mallorca, Catalunya, Aragó i el País Valencià.

Pel que fa a la participació d'entitats mallorquines en l'esdeveniment, des de l'Ajuntament de Montpeller han iniciat els contactes per convidar-hi els representants corresponents de l'Ajuntament de Palma. Es preveu també que hi siguin convidades autoritats d'altres institucions de l'Illa, entre aquests els representants del Consell de Mallorca. El programa d'activitats va ser redactat ahir dematí pels membres de les cinc associacions occitanes organitzadores i es durà a terme al llarg dels dies 2 i 3 de febrer. Aquest programa comptarà amb la participació de representants de diferents institucions de les comunitats esmentades.

En el marc de les celebracions, tindrà lloc la inauguració d'un Espai Jaume I, la presentació de diferents llibres sobre el monarca i diverses conferències sobre la seva vida, exposicions o representacions teatrals, entre altres activitats multitudinàries que se celebraran durant els dos dies. La gastronomia també ocuparà un lloc important en els actes d'homenatge a Jaume el Conqueridor. Així, el dia 2 tindrà lloc un dinar amb productes típics de la zona en el qual coincidiran totes les associacions culturals organitzadores, i en el qual s'espera que també hi hagi presència provinent de les Illes Balears. La jornada es clourà amb una vetlada festiva amb l'actuació de grups corals, una mostra de danses occitanes i un bufet de productes regionals.

Els actes continuaran el diumenge dia 3 de febrer a prop de Montpeller, a la ciutat medieval, declarada Patrimoni Mundial per la Unesco, de Saint Guilhem le Désert. Directament des de Mallorca sortirà un viatge, amb cent places reservades, promogut pels Amics del Museu de Mallorca i patrocinat pel Consell, que «ajudarà a apagar les vuit-centes espelmes del pastís del rei En Jaume», assenyalà Pere Morey, que acompanyarà i guiarà el grup. En el viatge, organitzat «per retrobar-se amb altra gent de l'antiga Corona de Catalunya i Aragó», hi serà present un grup de xeremiers i balladors que participaran dels actes de celebració.

L'escapada insular inclourà dos itineraris, un de dos dies i un altre d'una setmana. La sortida serà el dia 1 de febrer i la tornada el dia 3 o el 7, segons l'opció que triï cadascú. L'itinerari preveu aturades en indrets d'interès cultural relacionats amb la història de la Corona catalanoaragonesa, com Saint Gilles, Elna, Cotlliure, Agde o Girona, entre d'altres. Un camp de concentració de republicans exiliats, el límit septentrional del català o el cementeri on jeu Paul Valery, seran algunes de les zones que el grup que resti més temps visitarà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.