muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

La renovada imatge de la família Ulisses

El dibuixant Alfons López mostra els mítics personatges de Benejam sense censura

82830
Alfons López.

Qualsevol amant del TBO haurà sentit parlar del menorquí Marino Benejam(Ciutadella1890-Barcelona 1975). El dibuixant donà vida, entre altres personatges, a la família Ulisses, probablement la més coneguda dels anys 50.

Alfons López (Lleida, 1950), dibuixant de còmic, s'ha enfrontat a l'ambiciosa tasca de donar vida a una renovada família Ulises «tal com l'hauria dibuixada Benejam si no hagués treballat sota la censura», esmenta López.

Estraperlo y tranvía recupera aquesta cèlebre família de la contraportada del TBO per relatar la primera història llarga del clan. «He ambientat la història en la Barcelona de 1952, quan Franco hi acudí per celebrar el Congrés Eucarístic», assenyalà l'autor, que s'ha encarregat també del guió de la historieta. La renovada família Ulisses té ara un passat «que he inventat prenent-me una petita llicència», afirma López. El clan viurà tres grans històries que «confluiran com un vodevil».

Un atemptat contra Franco, l'estraperlo, el racionament, els maquis o el mercat negre són alguns dels temes centrals que ocupen les vinyetes d'Estraperlo y tranvía. Entre els objectius de l'autor hi ha el d'entretenir el lector alhora que repassa una part important de la història del país. De fet, el mateix nom de l'obra està pres de la cançó de Joan Manuel Serrat Temps era temps, que López cita al seu llibre.

Pel que fa a la diferència entre la família Ulisses de Benejam i la de López, cal destacar que físicament les línies dels personatges actuals estan més definides. «Jo som més descriptiu que Benejam, però pens que això és perquè ell feia una tira cada dia o una història cada setmana i jo he tingut més temps», assenyala López.

Estraperlo y tranvía tracta de temes «que Benejam i el guionista Joaquim Buigas no podien mencionar i que si tornassin a dibuixar ara, segurament inclourien a les seves vinyetes», assegurà López.

El seu llibre inclou també picades d'ull que l'autor realitza per mitjà dels seus personatges. Així, no sorprèn que en llegir la història hi trobem cares conegudes del cinema espanyol, com Fernando Fernán Gómez, José Luis López Vázquez o Pepe Isbert, entre d'altres.

Tanmateix, l'obra ret homenatge a diferents personatges de còmic de l'època, que apareixen en determinades seqüències, com Carpanta, Doña Urraca, Don Pío o les Germanes Gilda.

Encara que ambdós autors treballaren al TBO, no coincidiren en el temps. «M'hauria encantat conèixer Benejam, però per un parell de mesos no treballàrem junts per al TBO» assenyala amb tristesa López.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.