nubes dispersas
  • Màx: 10.62°
  • Mín: 7.47°
10°

Govern i consells incompleixen el temps per aplicar la Llei

Alguns dels punts més destacables de la normativa han vençut els darrers mesos

Balears disposa, des de fa un any, de la seva Llei de biblioteques. Exactament, el proper dia 23 de novembre farà dotze mesos que la normativa va ser aprovada i són poques les iniciatives que s'han posat en marxa des que l'anhelada llei va veure la llum.

Amb la seva aprovació es cobria un profund buit en un sistema bibliotecari, que exigia la creació d'unes bases i la posada en marxa d'uns organismes específics per al correcte funcionament de la xarxa de biblioteques de les Illes. Tanmateix, són molts els punts i els terminis que s'han vist vençuts. Alguns d'ells, tan rellevants com la creació del Consell de Biblioteques, el termini dels quals va finalitzar el passat 31 de maig del 2007, i la funció dels quals és coordinar el que es realitza a les biblioteques de les diferents Illes, així com els serveis que ofereixen els centres. A més, té com a missió valorar la tasca cada Consell Insular en els seus respectius centres. Al costat d'aquest punt, la normativa bibliotecària té altres punts tan específics com el Registre Insular de Biblioteques Públiques o les Comissions tècniques insulars i balear, els terminis que va vèncer en la mateixa data.

Des de l'Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears asseguren que el retard en la posada en marxa d'aquestes exigències de la llei es deu principalment a les conseqüències del canvi de Govern, ja que ha endarrerit tot el que s'havia d'emprendre, fins i tot l'aplicació de la normativa. Malgrat això, no excusen exclusivament en el canvi d'Ejecutiu, la desatenció de l'aplicació de l'esmentada llei.

El vicepresident de l'associació, Pepe Garibo, assegura que «des de l'associació esperam que, a partir d'ara, es comenci a treballar en això». I és que consideren que, primordialment, s'han de concretar els òrgans de gestió per posar en funcionament la resta del sistema bibliotecari.

Cal destacar que la creació de les comissions tècniques i el Consell de biblioteques, no perjudica ni hauria d'afectar la creació del mapa de lectura pública, que s'hauria de fer abans de l'1 de desembre del 2008.

Pels professionals del sector, aquest és un dels punts de la llei més importants, ja que estableix i valora, entre altres coses, les infraestructures de què disposen les biblioteques, el que no tenen i el que es recomana que hi hagi en cada un dels centres. Malgrat que al venciment d'aquests terminis ningú no té responsabilitat jurídica, el sector demana l'aplicació de la llei i que es comenci a treballar en el millor funcionament de les biblioteques de totes les Illes.

Amb vista a l'any que ve, la Llei de biblioteques preveu, a més de la realització del mapa de lectura pública, la creació de la Biblioteca de les Illes Balears, exactament, el termini és fins al pròxim dia 31 de maig del 2008.

Malgrat que tant els consells com el Govern han iniciat alguns petits tràmits, segons l'Asadib, queda molt a fer per posar en marxa les directrius que marca la normativa. A més, des de l'associació, preveuen que tal com ja han quedat vençuts alguns dels terminis que apuntava la llei, succeirà el mateix amb la creació de la Biblioteca de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.