algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Cultura negocia un conveni amb Eliseu Climent per promoure les Illes a València

Pere Joan Martorell vol que l'edifici l'Octubre sigui referencial per a la creació de les Balears

S. BENNASAR. Barcelona.

El director general de Cultura del Govern balear, Pere Joan Martorell, es reunirà el mes de novembre amb el màxim dirigent d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, amb la intenció de signar un conveni de col·laboració perquè l'edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània sigui l'espai de referència de la promoció de la cultura feta a les Illes Balears al País Valencià.

Martorell ja ha fet les passes prèvies per a la signatura d'un conveni que podria arribar abans de finals d'any, i que implicarà compensacions econòmiques per a Acció Cultural i per als gestors del centre, que en tan sols un any de vida s'ha convertit en un dels grans espais culturals de tot el territori de parla catalana i possiblement aquell que acull activitats més diverses, aspecte que es lliga directament amb la gran diversitat d'entitats culturals i socials que acull el centre.

La intenció és que les Illes disposin a la capital valenciana d'un espai preferent on realitzar les seves activitats, de la mateixa manera que l'Espai Mallorca de Barcelona és un referent ineludible en la programació cultural de la ciutat i actua com a ambaixada cultural de les Illes a la capital del Principat. En principi «la situació seria molt diferent, en primer lloc perquè l'Espai Mallorca és gestionat pel Consell i pel Gremi d'Editors», explicà Martorell, mentre que amb l'Octubre es vol arribar a un conveni i no a una gestió directa.

Difusió cultural

Això no obstant, Cultura no descarta també la possibilitat de comptar amb una oficina de difusió de la cultura de les Illes en el mateix espai, «tot i que és molt més complicat, s'hauria de convocar una plaça i ara sembla difícil. Les peticions que anam rebent van en un altre sentit: els nostres editors, el que volen és un comercial que faci rutes per promocionar els seus productes a les llibreries».

Sigui com sigui, les possibilitats organitzatives de l'Octubre són molt grans «i aquí es podria promocionar la cultura escrita, però també organitzar col·loquis, conferències, exposicions, concerts i obres de teatre, perquè parlam d'un espai polivalent que podria aixoplugar de tant en tant artistes de les Balears, entenent la paraula artista en el sentit ampli del terme», va explicar Martorell.

El que no està clar és si el conveni inclouria propostes de reciprocitat i així les Illes es podrien beneficiar de propostes expositives, teatrals i musicals organitzades pel mateix centre o per algunes de les entitats que hi estan aixoplugades, però en tot cas la idea es preveu en el conveni.

«El nostre model és l'Espai Mallorca, és a dir, un centre de referència a la ciutat, un lloc on tothom sàpiga que es fan les presentacions de la cultura illenca a València», afegí el director general de Cultura del Govern.

En aquest sentit, Martorell també pressionarà per tal que els llibres de les editorials de les Illes Balears arribin de manera regular com a mínim a la llibreria Tres i Quatre, situada en el mateix complex de l'Octubre i que és la llibreria símbol del País Valencià i una de les més importants pel que fa a la difusió de la literatura feta en llengua catalana a qualsevol dels seus territoris.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.