algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

«Vaig plantar una llavor al teatre que ara està donant els fruits»

Leona di Marco estrena 'El bosc dels ferrerets' a la Fira de Vilafranca

Fa més de 20 anys que va arribar a Mallorca i, davant el panorama desolador que es trobà, decidí revitalitzar el món del teatre a l'Illa. De les seves classes, primer a Estudi Zero i després pel seu compte, han sortit molts dels actors i actrius que estam acostumats a veure a l'escena o a la televisió de l'Illa. Amb 80 anys, Leona di Marco continua fent feina i avui estrena, al teatre de Vilafranca, i dins la VI Fira de Teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, El Bosc dels Ferrerets, una nova crítica a la «violació» que ha petit l'Illa durant els darrers anys, escrita per Joan Yago i protagonitzada per Josep Mercadal, Joana Maria Ferrer i Àlex Tejedor.

"Quants anys són ja de dedicació al teatre?
" Més de 60. Tota una vida. La meva família ja es dedicava al teatre i jo, amb cinc anys, ja ballava amb la gent del barri. Quan jo era jove, als Estats Units, era l'època dels grans musicals al cinema i això ha estat, per mi, una influència artística molt gran. Quan vaig arribar a Mallorca, em vaig jubilar i va ser quan vaig començar a fer classes.

"Són anys dedicats a la formació i a la direcció. No us ha captivat mai la feina d'actriu?
" Quan estudiava sí que vaig fer d'actriu. Però m'agrada més estar darrere, és una feina més intel·lectual. Jo crec que el meu veritable talent està a descobrir la gent que és vàlida. No tenc paciència ni interès amb la gent que ve a fer teatre per passar-ho bé, que s'ho pren com si fos una afició.

"I quin és el vostre secret per formar un bon actor? Quin és el consell que sempre donau?
" Disciplina, disciplina i disciplina. Pel teatre es necessita tècnica i aquesta només es pot aconseguir fent una formació professional de tres o quatre anys. No és suficient servir-se només de cursos i seminaris.

"És bo que els artistes marxin de l'Illa per complementar la seva formació?
"Està molt bé sentir-se plenament mallorquí i estimar aquesta terra, però per un artista aquesta illa és massa tancada. És necessari, per qualsevol artista o actor, marxar. A París, Itàlia, Londres... ja tindran temps de tornar.

"Parlem d'aquesta nova obra que presentau a la VI Fira de teatre infantil i juvenil de Vilafranca?
"Volíem fer una història sobre l'evolució. En els darrers anys hi ha hagut molts canvis en aquesta illa. Per mi, Mallorca era un paradís, però ara és com si l'haguessin violat. Diuen que a Anglaterra, per exemple, quan fan una carretera, deixen un túnel a baix perquè hi puguin passar les granotes. Aquesta història me la va explicar una amiga i d'aquí va sorgir la idea per escriure aquesta obra. En vam parlar amb Joan Yago, que també havia estat alumne meu, i vam tirar endavant l'obra. Una obra molt activa, amb actors i també teresetes.

"Es gaudeix més fent teatre infantil?
"Per mi tot és teatre. No gaudesc més en una obra perquè sigui infantil o per a adults. Però sí és cert que, pels actors, fer feina amb nins és un exercici molt bo. El públic infantil t'ofereix una resposta immediata. No hi ha misteri. O els agrada o no els agrada.

"Ha canviat molt el teatre en aquests darrers anys?
Quan jo vaig arribar a Mallorca, no hi havia res. Però res de res. Només el Grup de teatre Xesc Forteza. Ara, en canvi, està molt bé. És com si jo hagués plantat una llavor i ara estigués donant els seus fruits, perquè molts dels actors que jo vaig formar, després anaren fora i ara tornen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.