algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.89°

Macedònia es planteja reconstruir la universitat més antiga d'Europa

Els arqueòlegs cerquen les restes del centre devastat fa 700 anys

A a ciutat d'Ohrid, al sud-oest de Macedònia, es duen a terme importants investigacions arqueològiques amb l'objectiu de reconstruir la primera universitat eslava, que es trobava en aquest lloc i que va fundar en el segle IX Sant Climent, l'inventor de l'alfabet ciríl·lic.

Aquesta universitat, devastada fa 700 anys, va ser segons els experts la més antiga del continent europeu. S'establí devers 150 anys abans que la de Bolonya (Itàlia), que data de l'any 1088 i és considerada la més antiga de l'Europa occidental.

A la Universitat de Sant Climent hi estudiaven cada any 3.500 alumnes. Va ser així fins al segle XV, quan aquesta zona del sud-est europeu va caure sota la dominació de l'Imperi otomà, que va durar fins l'any 1912.

Els turcs destruïren el complex universitari, a més de convertir en mesquites les esglésies més grans i belles d'Ohrid.
Els arqueòlegs asseguren que a l'antiga universitat s'hi estudiava teologia, biologia, química, astronomia, física, matemàtiques, literatura i agricultura.

Les noves instal·lacions es convertiran en instituts, seus d'institucions científiques nacionals o sales d'exposicions, i algunes també formaran part d'un complex monàstic.

«El que veiem ara davall terra són fonaments i murades de diferents períodes. Estan entrellaçats, i coincideixen en algunes parts. Ara tenim la tasca difícil de trobar murades de l'època en què es va modificar la universitat. Només així podrà ser reconstruida», expliquen els arqueòlegs. Davall els carrers d'Ohrid hi ha dotze capes corresponents al mateix nombre de cultures.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.