cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.39°

Ritus sagrats que «contaminen»

El llançament d'imatges dels déus hindús embruta les seves aigües

Milions d'indis acudiren ahir als rius «sagrats» per al ritual de llançar estàtues ricament decorades del déu elefant Ganesha. L'altra cara de la moneda menys ritualista i menys religiosa la mostraren els ecologistes, qui denunciaren la seva preocupació per la contaminació que causen aquest i molts altres festivals religiosos hindús.L'Índia celebrà el final del festival hindú, el Ganeshaotsav, una festa en la qual milions de famílies acudeixen a les platges o rius de la seva ciutat per celebrar l'«aniversari» del déu elefant, símbol de la sort, en el qual, després de realitzar diversos ritus i ofrenes davant de les estàtues del déu a la vora, les introdueixen en les aigües.

L'acte de submergir les figures de Ganesha, anomenat «visarjan», ve acompanyat de la creença que facilita la tornada del déu al seu món mentre s'emporta totes les penes i sofriments humans amb ell.El festival no solament és una festa popular, sinó també una rellevant activitat econòmica, ja que molts artistes, indústries i negocis sobreviuen gràcies a aquest gran esdeveniment.

Amb la creixent comercialització dels festivals religiosos hindús, les estàtues vénen cada vegada més adornades amb materials que no són ecològics i contaminen l'aigua. Abans, els ídols estaven fets de fang o argila amb colors naturals extrets de vegetals o plantes que no creaven residus contaminants.

Però ara, per crear models més complexos i atractius, s'usen productes no biodegradables com a ciment, guixos blancs, plàstic, tints tòxics, químics i metalls com mercuri i plom. Aquests materials no es dissolen en l'aigua i causen la mort de peixos i altres organismes aquàtics, com també malalties als éssers humans que banyen o beuen l'aigua dels rius.

Els ecologistes indis han donat ja la veu d'alarma per la contaminació causada per les activitats relacionades amb les nombrosíssimes festes religioses que se celebren en el país. «Aquestes activitats contribueixen a la contaminació de l'aigua, que ja està tenint lloc a gran escala a causa dels residus industrials», va advertir en declaracions a Efe el portaveu del departament oceànic de l'organització mediambiental Greenpeace Índia, Sanjeev.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.