algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Rècord històric per un llenç de Miró

«Le Coq», de l'artista català, es va vendre en una subhasta a Londres per 9'78 milions d'euros

Una obra del pintor Joan Miró (Barcelona, 1893-Palma, 1983) es va vendre ahir vespre a la casa de subhastes Christie's de Londres per 9'78 milions d'euros, el preu més alt pagat mai per una obra d'aquest artista. El quadre Le coq (1940) superà amb escreix el preu estimat, que els suhastadors havien xifrat en un màxim de 6'6 milions d'euros. «Es tracta d'un rècord mundial per a l'artista», confirmà una portaveu de Christie's sense revelar qui n'era el comprador. El llenç de Miró superà el rècord anterior del mestre, aconseguit per Portrait de Mme K (1924), que s'adjudicà aleshores per 12'6 milions de dòlars (9'5 milions d'euros).

Miró pintà Le coq (63.5x 48'9 centímetres) a Varengelli-sur-Mer, un poble de la costa de Normandia (França) on es refugià durant la Guerra Civil. Marcada per aquest tumultuós període bèl·lic, l'obra mostra un colorit gall amb un bec afilat obert que denota un crit desafiador. La urgència pictòrica de l'autor queda patent en la intensa però limitada paleta de colors: el vermell vibra amb el verd, mentre que el negre, alliberat de la seva tradicional funció de contorn i ombra, fa de contrapès perfecte. La tensió del quadre es posa de manifest pel contrast entre el groc saturat de la terra i el blau del cel, mentre que l'esperança i l'optimisme de Miró es fan presents en l'harmoniós equilibri entre el blanc i el negre.

També del geni surrealista es va oferir al millor postor Le vent (1924), una obra lírica executada damunt paper «In Gres» en la qual un bigoti i un paraigua floten damunt un home amb capell, que es va rematar per poc més de 493.700 euros. Un altre dels protagonistes de la licitació d'anit a Londres va ser el pintor francès Claude Monet (1840-1926). De Monet es va subhastar el quadre Waterloo Bridge, temps couvert (1904) per 26'5 milions d'euros, el «segon preu més alt» pagat mai per un treball d'aquest artista, segons Christie's. Aquesta tela, que va triplicar el seu preu estimat, constitueix una estampa impressionista del pont londinenc de Waterloo i és una de les cèlebres vistes del riu Tàmesi que el mestre va pintar des del famós hotel Savoy, on s'havia instal·lat. Un altre treball de Monet, Les arceaux de roses, Giverny (1913), una de les pintures emblemàtiques del famós estany dels nenúfars del seu jardí amb un roser al fons, es va rematar en 13'2 milions d'euros. En representació de l'art espanyol, a part de Miró, també s'ha de destacar Picasso i el seu Mousquetaire et nu assis (1967), obra en la qual enalteix la virilitat amb un engalanat mosqueter que festeja una dama nua, que es va adjudicar per 9'5 milions. De Picasso es va oferir també Nu assis (Dora Maar) (1939), un distorsionat retrat de la fotògrafa i amant del pintor, que es va vendre per quatre milions d'euros. L'altra Nature morte a la guitare. Bouteille, verre de vin et journa (1914), es va rematar en gairebé 610.000 euros.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.