nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
24°

L'Òmnium entrega a Baltasar Porcel el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

L'escriptor d'Andratx rebé ahir el màxim guardó literari i científic en llengua catalana

57604
Baltasar Porcel rebé ahir el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de mans del president de l'Òmnium Cultural, Jordi Porta, amb el qual (a la imatge) es troba al dematí.Fotos: C. DOMÈNEC.


Les històries Baltasar Porcel han estat reconegudes, una vegades més, dins el món de la literatura catalana. L'Òmnium Cultural, entitat germana de l'OCB, li entregà ahir vespre al Palau de la Música de Barcelona el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. El jurat d'aquesta 39a edició guardonà l'escriptor d'Andratx per la seva aportació a la cultura catalana i la seva contribució a «aquelles manifestacions culturals que fan servir el català com a vehicle d'expressió». Dotat amb 30.000 euros, el premi d'Honor reconeix enguany a «una de les grans obres de la narrativa catalana contemporània i pel seu compromís amb la llengua». Així ho explicà ahir vespre el membre del jurat, Vicent Villatoro, qui definí Porcel com «una de les principals cartes de presentació de la cultura catalana al món» i el presentà com aquell que «vol ser Ulisses qui és qui ho viu, i a l'hora vol ser Homer, que és qui ho explica».

Per la seva banda, l'escriptor agraí la concessió d'aquest premi als seus 70 anys i just ara quan acaba de superar un càncer. Porcel manifestà davant més de 1.500 persones que li feia molta il·lusió el guardó, «no perquè sigui d'Honor, ja que a mi l'honor no m'interessa. Sinó perquè és de les Lletres Catalanes, i això m'honora». En el seu discurs, l'escriptor retornà a la conquesta catalana de 1229 i el naixement de Ramon Llull quan «la meva família arribà a l'illa» i es declarà un ferm seguidor de Heidegger en afirmar que «la llengua és la morada de l'ànima». L'obra publicada de Baltasar Porcel és extensa i abarca diversos gèneres, des de novel·la o el teatre, passant per la narrativa breu i l'assaig. La figura de l'escriptor mallorquí és reconeguda arreu del món i els seus llibres han estat traduïts a divesos idomes, com el castellà, l'anglès, el francès, l'italià, el vietnamita o el txec.

Vicent Villatoro, Josep M. Roig i Rosich, Salvador Alegret, Albert Manent, Vinyet Panyella, Josep M. Domingo, Salvador Cardús, Pere Tió i Ricard Torrens han estat els membres del jurat que decidí la concessió del premi a Porcel. La vetllada de les Lletres Catalanes congregà al Palau de la Música un nodrit elenc d'escriptors catalans que, en aquest dia, volgueren fer el seu particular homenatge a Porcel. El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes fou instituït per l'Òmnium Cultural l'any 1969. Trenta-vuit anys després l'entitat ha destingit quatre personatges il·lustres de les Illes Balears. El primer fou l'any 1971 encara en temps de la dictadura quan s'entregà el premi al filòleg i editor Francesc de B. Moll. Onze anys després tocà el torn a un dels poetes més estimats a Mallorca, Josep Maria Llompart, i ja el 1989 el també escriptor Marià Villangómez fou distingit per l'entitat catalana. Ahir tocà el torn a Batasar Porcel, que, nascut en un ambient mariner i pagès, als disset anys mostrà la seva curolla per la ploma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.