algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
22°

L'escriptor Miquel Segura mostra les seves «Arrels xuetes, ales jueves»

El seu darrer llibre, autobiogràfic, serà presentat dia 22 de juny

X.RIUTORT.Palma.
L'escriptor i periodista Miquel Segura ha tret fa poc Arrels xuetes, ales jueves a l'editorial Lleonard Muntaner, un llibre que retrata, a partir de l'autobiografia, la recerca de la seva identitat semita.

El volum serà presentat dijous dia 22 de juny a les 20 hores al Centre Cultural Contemporani Pelaires.

-Heu volgut continuar un poc el vostre llibre Memòria xueta?

-És distint. En aquest nou llibre no he fet autocensura, m'he donat més llibertat per dir el que pens sobre el tema xueta i jueu a Mallorca. Ha estat a més una catarsi, perquè és més autobiogràfic, no com l'altre que era un conjunt de testimonis de diferents xuetes.

-Quina estructura té el llibre?
-És circular, per tal d'explicar al meu nét la nostra identitat, que em va demanar per què tot dos tenim el mateix nom. Comença amb els meus records de l'endogàmia i de la discriminació. Després pas de l'estigma a la militància, on començ a assumir la meva identitat jueva. Explica un poc la meva vida a través del prisma de la meva condició com a xueta, com a descendent de jueus mallorquins forçats a adoptar una altra fe.

-Fins on us ha duit aquesta recerca?
-Si la primera part tracta les meves arrels profundes com a xueta, la segona tracta la meva morfologia alada com a jueu, amb una voluntat de saber més coses dels meus avantpassats, però també amb l'anhel d'adoptar parts del judaisme.

-Com viviu el vostre catolicisme?
-Fa temps que vaig deixar aquesta religió, decebut. Però no he pogut deixar de banda la meva espiritualitat envers Déu, que va resorgí poc a poc amb la meva aproximació a la cultura hebrea i els meus viatges a Israel.

-Està superat el fet xueta?
-No, encara hi ha residus de discriminació. Crec que més que superar-ho, els xuetes haurien d'assumir la seva identitat. No s'han d'oblidar les arrels. Hi ha una voluntat des de molts sectors de no parlar-ne d'aquest tema.

-És necessari parlar d'aquest tema públicament?
-Sí. Crec que un dia alguna institució com el Govern balear demanarà perdó públicamanet per la discriminació dels xuetes, com ja va fer l'Església.

-Teniu algun projecte literari en marxa?
-Si volgués fer doblers faria una novel·la sobre un xueta que troba un llegat jueu a qualque cementiri o monument històric. És broma. La veritat és que estic pensant en tractar altres temes.

-Gairebé a tots els vostres llibres utilitzau el català...

-Sí, perquè és la meva llengua. Trob que els xuetes tenen un tarannà especial per defensar el català, perquè formaren part d'una cultura minoritzada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.