algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Gore vol remoure consciències a Canes

L'exvicepresident dels EUA presentà al Festival el documental 'An Inconvenient Truth'

Al Gore, exvicepresident dels Estats Units, continua la seva croada de sensibilització sobre els perills del canvi climàtic amb la promoció del documentaAn Inconvenient Truth -Una veritat incòmoda-, que ahir va presentar al Festival de Canes.

Convençut defensor del medi ambient des de la seva joventut, Gore espera que l'alarmant documental de 96 minuts, del qual és protagonista, serveixi per estimular a actuar els qui encara no han assumit la gravetat de l'escalfament climàtic.

L'objectiu del film és generar la dinàmica política necessària perquè Washington lideri els esforços internacionals per reduir l'emissió de gasos que provoquen l'encalentiment atmosfèric.

Gore, vicepresident de Bill Clinton de 1993 a 2001, havia estat el negociador dels Estats Units per al Protocol de Kyoto, que fixa una reducció global d'aquests gasos, principalment del diòxid de carboni (CO2), produït sobretot per la combustió dels hidrocarburs i del carbó. El Protocol, enllestit pel desembre de 1997, va entrar en vigor el mes de febrer de l'any 2005.

Però l'actual president nord-americà, George W. Bush, es negà a ratificar-lo, al·legant que el seu cost és molt elevat i que la Xina i l'Índia, els països que generen més pol·lució després dels Estats Units, no hi estan obligats, com tampoc els països pobres.

Segons Gore, els Estats Units, que produeixen un 25% del total d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, disposen de prou capacitat tecnològica i institucional per influir per bé o per mal en l'evolució climàtica terrestre.

Gore, excandidat presidencial demòcrata, derrotat per Bush l'any 2000, no es cansa de repetir que l'escalfament global no és un tema menor que es pugui torbar dècades a generar efectes severs, sinó un dels problemes més greus.

Segons la ciència, «l'encalentiment global és real i l'activitat humana n'és la causa principal; a més, les conseqüències són catastròfiques, però encara no és massa tard per revertir el fenomen adoptant mesures sense demora», sol afirmar Gore. An Inconvenient Truth no és una cinta pamfletària, però s'esforça a demostrar que no es pot tractar més d'aquest fenomen com d'una simple qüestió política.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.