algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Denuncien el progressiu deteriorament de la torre Esbucada a la costa gabellina

L'estructura que va quedar dempeus després de la voladura de 1808 s'erosiona

58696
Imatge de l'exterior de la torre.

MARIANA DÍAZ. Palma.
Podria haver estat part del paisatge del film Master and Commander (2003), protagonitzat per Russell Crowe i dirigit per Peter Weir, si s'hagués rodat en escenaris europeus. La torre Esbucada de Capdepera, objecte d'aquesta pàgina, va ser volada per ordre de Lord Cochrane el 22 d'abril de 1808 i en aquest marí anglès es basa el personatge del capità Jack Aubrey, la figura central de les novel·les de Patrick O'Brien, encarnada per l'actor australià. Des del segle XIX, el que queda de l'edifici ha experimentat un deteriorament evident que s'accentua dia rere dia. Les pluges i el vent que fuetegen la zona «propicien l'ensorrament de les peces de marès, que són de factura excel·lent», afirma l'expert en torres de defensa Àngel Aparicio.

Un ciutadà que estima el patrimoni històric denuncia l'estat lamentable de la construcció i demana que l'Administració competent hi prengui mesures. També des del Grup per l'Estudi de les Fortificacions de les Balears (GEFB), aposten per la consolidació de les restes encara dretes.

«Quan s'arriba al far de Capdepera, a una distància de 100 metres de la carretera i a gairebé 200 del far, s'hi poden veure les ruïnes de l'antiga torre, de la qual encara es conserva «una part de l'estructura original, la que corre perill de desaparèixer», segons el denunciant. Es tracta de la torre Esbucada, de mitjan segle XVIII. Segons Àngel Aparicio, president del GEFB, «és part d'un grup de grans torres alçades a Mallorca amb esquema anglès». Són les d'Aubarca, Son Servera, es Castellot (Santa Ponça) i Capdepera.

Entre altres característiques de la seva tipologia, hi destaca una gran estança voltada a la part superior i a la inferior, el gran polvorí. Estava preparada per a quatre gorges.

Part d'aquesta estructura va sortir llançada pels aires quan Lord Cochrane, que tornava de Menorca com a capità de l'Imperiuse, dinamità la torre de Son Bou i manà fer igual amb la que comentam. Sembla que en sortiren canonades contra l'embarcació, «que en realitat era un vaixell espanyol àgil i dotat de gran artilleria anomenat La fragata negra», diu Aparicio. Així mateix, assenyala que la construcció no fou destruïda des de la mar, sinó «a través del seu propi polvorí» mitjançant la introducció al seu sistema de ventilació d'un animal untat de brea. Aquest expert assenyala que «som partidari de consolidar el que queda de l'estructura, perquè a més devora s'hi ubiquen les casetes dels torrers, que es conserven com s'edificaren i es poden recuperar, i hem de pensar que no n'hi ha gaire que es conservin». Però no seria just aquest element que es remodelaria. «Se'n podria rehabilitar l'escala perquè els escalons han caigut, i també la terrassa d'enmig». La consolidació, l'únic fre possible del deteriorament, «permetria il·lustrar in situ elements difícils d'aconseguir, com una espitllera». La seva situació pot convertir l'immoble en un element patrimonial visitable sense perill, cosa que no succeeix ara.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.