X. RIUTORT. Palma.
Castells, esglésies, claustres, vil·les, paisatges urbans, possessions, portals, façanes i pous són qualcuns dels elements arquitèctonics retratats pel dibuixant Vicenç Sastre a la Gran Enciclopèdia de Mallorca, editada pel Grup Serra.
L'exposició, titulada Estampes de Mallorca, mostra totes les obres que l'il·lustrador creà per a aquesta obra enciclopèdica dedicada a l'Illa.
La inauguració és demà, a les 19.00 a la planta baixa del pati de la Misericòrdia, i es podrà visitar fins dia 14 de maig. Estampes de Mallorca recull gairebé dos-cents dibuixos, aquarel·les de petit format amb les quals l'artista il·lustrà un per un els municipis de Mallorca, donant la seva particular sensibilitat als diferents escenaris de la història i de la vida mallorquines.
«Vaig dedicar tres o quatre dibuixos a cada municipi, triant-ne arquitectura monumental i popular. La selecció dels diferents espais retratats fou una tasca difícil, si tenim esment que moltes localitats són plenes d'obres importants, ja sigui per la seva bellesa, el seu valor històric, arquitectònic, o simplement des del punt de vista la identitat», explicà Sastre. «Ha estat una feina molt interessant, que ha tingut una acollida molt bona», manifestà.
El dibuixant explicà que de vegades feia els dibuixos directament i d'altres a partir de fotografies. «El petit format i la tècnica m'ajudaven a fer feina a qualsevol banda», segons l'il·lustrador.
Es tracta gairebé de 200 peces, dibuixades amb tinta xina i aquarel·les, en les quals Sastre cerca «el detall i la fidelitat», per transmetent una màgia i una proximitat especials, alhora que ens du a altres èpoques de la nostra història.
Aquesta feina de retratar l'arquitectura de l'Illa també fou un treball de recerca: «M'hi ajudaren molt els col·laboradors de cada poble a l'hora de trobar l'arquitectura més representativa de cada lloc, els indrets que només els autòctons coneixien, i això que jo he trescat molt per Mallorca».
L'obra de Sastre vol reflectir «la diversitat arquitectònica de l'Illa, tant la major com la menor, és a dir, no tan sols la Seu i el castell de Bellver, sinó les síquies i els ponts, per exemple. Tenia la idea de reivindicar aquestes creacions menors, però que tenen molt de valor, i que s'estan perdent, substituïdes pel formigó o simplement pel no-res. Des de les instituicions no tenen cap tipus de respecte, ja que només es té cura dels monuments».
Segons l'il·lustrador, «és important reivindicar la seva conservació, perquè d'aquestes obres ja no se'n fan i és molt difícil trobar cap mestre d'obres que s'hi dediqui».
La feina del dibuixant plasma aquest respecte pels creadors de les obres. «Jo em consider com un artesà», en paraules de Sastre.
Encara que les il·lustracions ja s'havien exposat a localitats com Inca, Binissalem, Alcúdia i Marratxí, cap mostra no les havia exhibides juntes de manera que l'obra en conjunt adquirís el seu sentit primer.
En aquests moments, l'artista treballa crea il·lustracions per als espais naturals de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, realitzant dissenys per a publicacions i itineraris, guies de passeig d'Artà, sa Dragonera, s'Albufera des Grau de Menorca i s'Albufereta de Pollença.