cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

«'Alfons XIV. Un crim d'Estat', una novel·la vagament antimonàrquica»

Baulenas retrata la vida d'un sicari en la successió de Franco

X. RIUTORT.Palma.
L'escriptor català Lluís-Anton Baulenas impartí, amb motiu del cicle «Encontres literaris. En diàleg amb...», una conferència ahir a Sa Nostra, oferta al públic en general i en la qual parlà de la literatura i de la feina de l'escriptor.

Avui són els joves els qui tenen oportunitat de dialogar amb el novel·lista, també a la Fundació, en relació amb el llibre El fil de plata, ambientat en la Guerra Civil, i de lectura obligada als centres educatius.

Entre les obres de Baulenas, convé destacar-hi la novel·la Alfons XIV. Un crim d'Estat, que s'acaba de traduir al castellà i tracta de la història d'un sicari que es veurà immeres en la intriga de la successió de Franco, en ple règim als anys 60. Un llibre «vagament antimonàrquic», segons l'autor.

El literat comentà ahir que «l'escriptor fa un servei social, perquè hi ha una comunitat d'interessos entre el que dóna i el que en rep».

«No faig novel·la històrica: són novel·les de ficció ambientades en èpoques determinades», manifestà. «L'interès rau en la literatura i en l'argument i la qüestió històrica no es troba per sobre dels personatges, sinó al mateix nivell», segons l'escriptor.

Els llibres són fruit d'un «treball de camp» previ, en paraules del novel·lista, cosa que l'ajuda a documentar-se per recrear bé els moments històrics, com també per al retrat dels personatges. «Són inventats, però molts de lectors em diuen que hi han reconegut un espai determinat, com un bar, o fins i tot una persona. El que faig és un retrat fidel, i és per aquest motiu que els identifiquen amb referències reals», explicà.

Ara, Baulenas treballa en una novel·la centrada en el moment actual, una història d'amor en el tombant de segle.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.