cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
24°

Lluís Todó: «He superat el bloqueig creatiu amb el meu diari de jove»

L'autobiografia novel·lada «El mal francès» guanyà el premi Pla 2006


L'escriptor català Lluís Maria Todó, guanyador del premi Josep Pla 2006 amb El mal francès concedí ahir una entrevista a Diari de Balears durant el seu pas per Mallorca on ha promocionat la seva novel·la guardonada, una autobiografia «amb un terç de ficció» en què narra en primera persona el procés creatiu d'un escriptor que pateix un bloqueig mentre prepara la seva sisena novel·la a la vegada que recorda el seu despertar homosexual quan als 19 anys se n'anà cap a França «enlluernat» pel prestigi de la seva cultura. L'autografia novel·lada, la seva primera immersió en aquest genere, ha suposat un èxit inesperat per un dels «enfants terribles» de la literatura catalana, que no s'ha tallat a l'hora de criticar la societat literària, la burgesia barcelonina i els «vint anys de pujolisme» que han acabat amb «els màgics anys setanta on es produí una explosió de dinamisme i creació literària a Barcelona amb la convivència de diferents llengües».

-Com us heu pres que s'hagi premiat el vostre «bloqueig creatiu»?

-Estic encantat, a més perquè crec que és la meva novel·la més rodona i l'única que quan l'he acabada, i reposada, no he tingut temptacions de modificar-la.

-El «bloqueig»... és fruit de la manca de disciplina?

-Evidentment, però també és conseqüència que puja el nivell d'exigència de la pròpia obra. S'ha escrit molt sobre aquest estat de l'escriptor, i fins avui no s'han trobat solucions generals. Jo ho vaig superar comentant el meu diari de jove.

-S'ha de tenir una experiència homosexual per refermar la sexualitat pròpia?

-No ara, però amb el franquisme només anant fora i veint «normal» altres conductes sexuals et podia ajudar per treure't la por i no pensar que estàs fent alguna cosa malament. A mi em serví la meva experiència francesa per saber que era gai.

-Vós no sou dels escriptors que es prodiguen massa en els cercles socials i literaris...

-És veritat...però és perquè no em conviden, ja,ja. I això que el premi Pla és un dels més prestigiosos, i pitjor dotats, en llengua catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.